V KOALICIJO

Erjavec danes po podporo na svet stranke

Objavljeno 12. marec 2013 08.26 | Posodobljeno 12. marec 2013 08.26 | Piše: P. J., STA

Od stranke Desus ni pričakovati velikih presenečenj.

Karl Erjavec.

LJUBLJANA – O vstopu v vlado Alenke Bratušek bosta danes odločala izvršni odbor in svet stranke Desus. Presenečenj ni pričakovati, saj je že ožje vodstvo v ponedeljek pojasnilo, da posebnih ovir za vstop v koalicijo ni. Organi Desusa bodo danes določili tudi kandidate stranke za ministre v novi vladi in odločali o svojem novem generalnem sekretarju.

Ministra ostajata

Vodstvo je prepričano, da je stranki v svojih zahtevah za vstop v koalicijo uspelo. Zahtevali so, da se ohrani usklajevanje pokojnin v primeru rasti plač in da se razveljavi 143. člen zakona za uravnoteženje javnih financ.

Vodstvo tudi soglaša s strankinima kandidatoma za ministra, Tomažem Gantarjem kot zdravstvenim, in Karlom Erjavcem kot zunanjim ministrom. Kandidate stranke za ministre in državne sekretarje v novi vladi bo danes dokončno določil izvršni odbor.

To je druga stranka, ki odloča o vstopu v koalicijo z Bratuškovo. Za ta korak se je že v soboto odločila konferenca SD, glede koalicijske pogodbe pa naj bi se v sredo odločalo še predsedstvo SD. Tudi organi PS naj bi zasedali sredi tedna.

Virant v pričakovanju odgovora

Najbolj nepredvidljiva je odločitev stranke DL, ki bo o vstopu v vlado na seji sveta odločala v sredo. Prvak DL Gregor Virant je namreč minuli teden spomnil, da stranka ni obljubila vstopa v koalicijo. Virant je Bratuškovi poslal tudi pismo z zahtevami stranke za sodelovanje, njen odgovor pa pričakuje danes.

Bratuškova naj bi tako po nekaterih informacijah pripravljala »načrt B«. Kot kaže, bi tudi v primeru, da DL v vladi ne bo, poskušala sestaviti manjšinsko vlado.

Po nedavnem kongresu Desusa bosta danes ustanovni seji sveta in izvršnega odbora. Člani sveta bodo imenovali tudi predsednika in namestnika predsednika. Seznanili se bodo z odstopom generalnega sekretarja Ljuba Jasniča, ki je na kongresu stranke izgubil bitko za predsedniški stolček, in imenovali novega.

Deli s prijatelji