NERESNI SLS

Erjavec: Če se želi ta vlada zrušiti, jo je treba z nezaupnico

Objavljeno 13. februar 2013 14.29 | Posodobljeno 13. februar 2013 14.29 | Piše: A. L., STA

Nezaupnica naj se vloži na prvi redni seji DZ, pravi Erjavec, potem pa naj se naredi tudi korak k projektni vladi.

Karl Erjavec v Bruslju.

LJUBLJANA – Pogovori v zvezi s konstruktivno nezaupnico se bodo po besedah prvaka Desusa Karla Erjavca v prihodnjih dneh nadaljevali tudi po tem, ko je stranka SLS odpovedala sodelovanje v morebitni levosredinski vladi. Pomembno se mu zdi, da nezaupnico vložijo na prvi redni seji DZ, potem pa naj se naredi tudi korak k projektni vladi. Po Erjavčevem mnenju bi bilo prav, da se stranke, ki te vlade ne podpirajo več, sestanejo in pogovorijo o možnosti rešitve politične krize.

Janša vrgel to rokavico

Erjavec ocenjuje, da je odgovornost strank, ki v tej vladi ne sodelujejo več ali ne bodo več, da na prvi redni seji zberejo glasove za nezaupnico. »Če se želi ta vlada zrušiti, jo je treba z nezaupnico,« meni. V izjavi novinarjem je danes spomnil, da je tudi predsednik vlade Janez Janša »vrgel to rokavico. Torej, če želite drugo vlado, vložite konstruktivno nezaupnico.«

Kam gleda Lukšič?

A kot ugotavlja prvak Desusa, ima pri tem pomembno vlogo predsednik SD Igor Lukšič, ki sicer pravi, da bo nezaupnico podprl, a je po ocenah Erjavca »treba videti tudi korak naprej« – ali se razmere spreminjajo v prid predčasnih volitev ali projektne vlade.

Erjavec kritičen do SLS

Odločitev stranke SLS, da bo konstruktivna opozicija in bo podpirala predloge tudi morebitne nove vlade, je po Erjavčevem mnenju »bolj politikantstvo«. »Če bi prevzeli resno odgovornost, bi sodelovali v projektni vladi. Biti konstruktivna opozicija pa je najlagodnejši položaj. Gledaš, kaj se dogaja, in govoriš všečno. To ni državotvorna drža,« je bil do SLS oster Erjavec. Ob tem ocenjuje, da je Miro Cerar še vedno realna možnost za kandidata za mandatarja. V Desusu bi ga podprli, ker gre za moralno avtoriteto, to pa po Erjavčevih besedah v tem trenutku potrebujemo.

Predsednik Desusa sicer ni zagovornik ideje za »slamnatega mandatarja«. »Če se odločimo za konstruktivno nezaupnico, bi bilo dobro, da naredimo tudi drugi korak. Torej k projektni vladi,« je pojasnil in dodal, da bi v tem primeru poiskali ustrezno osebo, ki bi znala Slovenijo popeljati iz politične in gospodarske krize.

 

Deli s prijatelji