NEMIRNO

Erjavčevo slovo, Lukšičevi v zbiranje podpisov

Objavljeno 18. februar 2013 08.46 | Posodobljeno 18. februar 2013 08.46 | Piše: T. L., STA

Desus je za petek napovedal odhod iz koalicije.

Karl Erjavec v Bruslju.

LJUBLJANA – V tem tednu naj bi opozicijske stranke ter SLS in Desus nadaljevali pogovore o kandidatu za mandatarja, vendar po odločitvi Mira Cerarja, da kandidature ne sprejme, novega resnega kandidata še ne omenjajo. Desus je za petek napovedal odhod iz koalicije, SD pa naj bi že v začetku tedna vložil interpelacijo zoper ministra Žigo Turka.

Po Cerarju še brez konkretnega imena

Pretekli teden je sicer zaznamovalo predvsem dogovarjanje o podpori Cerarju kot kandidatu za mandatarja, kar pa je Cerar po sestanku s poslansko skupino PS zavrnil. Cerarju se zdi ideja o projektni vladi dobra, zlasti za prehodno obdobje, ki je zelo težavno. Toda ocenil je, da za projektno vlado trenutno ni dovolj široke podpore. Cerarju so podporo namreč napovedali v PS, DL in Desusu, v SD se še niso dokončno izrekli, v SLS pa so se odločili, da bodo delovali v opoziciji.

Stranka Desus se je na seji sveta 5. februarja dokončno odločila oditi iz koalicije. Generalni sekretar Desusa Ljubo Jasnič je odstopno izjavo z mesta državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade že podal 24. januarja. V petek bodo v skladu s sklepom sveta stranke odstopne izjave dali predsednik Desusa in minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, minister za zdravje Tomaž Gantar, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Janez Ujčič in državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Brigita Čokl.

SD v akcijo zbiranja podpisov

Predsednik SD Igor Lukšič pa je za začetek tedna napovedal vložitev interpelacije zoper ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigo Turka. Po Lukšičevih besedah so se za interpelacijo odločili, ker pod Turkovim ministrovanjem prihaja do razgrajevanja javnega šolstva, razgrajevanja razmer za delo na področju visokega šolstva, razgrajevanja športa in zanemarjanja kulture. Še pred vložitvijo interpelacije bodo v SD zanjo skušali dobiti tudi podpise drugih strank, ki bodo lahko interpelacijo dopolnile še s svojimi očitki ministru.

Deli s prijatelji