PLANETARIJ

Enakost. Resno, Katarina K.?

Objavljeno 30. oktober 2015 14.24 | Posodobljeno 30. oktober 2015 14.24 | Piše: Mirko Mayer
Ključne besede: komentar

Če lahko srbske turbofolk pevke, lahko tudi Katarina K.

Priznam, s konceptom enakosti imam od nekdaj težave. Sploh ker v slovenski praksi enakost pomeni, naj bodo nadarjeni v učilnicah tiho, da se manj nadarjeni ne bi počutili ogroženih. Ali pa, naj premožni raje skrijejo bogastvo, ker jim okolica nikoli ne bo odpustila njihovega uspeha. Če v ničemer drugem, sva si v tem z nekdanjo notranjo ministrico Katarino Kresal podobna.

»Motim vas kot odvetnica, kot partnerica, kot hčerka, kot nečakinja, kot znanka, kot ženska,« je Kresalova pred več kot petimi leti zelo čustveno odgovorila na že tretjo interpelacijo SDS. Katarina K., mene na takšen način prav nič ne motite.

Diamantnih uhanov, ki ji jih je zameril celo pokojni bankir Niko Kavčič, sam ne bi niti opazil. Nakupovanje v Milanu z zasebnim letalom … Pa kaj? Če lahko srbske turbofolk pevke, lahko tudi Katarina K. In čisto vseeno mi je, ali so bili v določenem trenutku v garaži hkrati parkirani aston martin, audi A8, prestižni mercedes razreda S in porche cayenne. Gre za zunanje simbole uspeha, denarja. Če bi me motilo, bi to pomenilo, da sem zavisten.

Moti pa me, ko se nekdo, ki tako očitno slavi in živi neenakost, da jo skoraj že pooseblja, selektivno zateka k enakosti. Takrat, ko mu to ustreza. S tem, Katarina K., pa imam težavo. Nekdanja ministrica zdaj pravi, da bo mnenje Komisije za preprečevanje korupcije, ki ji v razvpitem primeru najema stavbe za NPU očita posel pod mizo, po neuspehu na vseh domačih sodnih nivojih izpodbijala še pred Evropskim sodiščem za človekove pravice v Strasbourgu.

»Odškodnine nočem, hočem le enake pravice, kot jih imajo vsi drugi državljani,« je sporočila ob tem. Kako pa zdaj to? Katarina K. zahteva enakost. Ali prav slišim? Ni to edina notranja ministrica v zgodovini, ki je ovadila neznano osebo s tožilstva, samo zato, ker je v javnosti zakrožila novica, da s plačilom davka na uvoz njenih luksuznih avtomobilov morda ni vse v redu?

V čem ste, Katarina K., drugačni od politikov, ki poročila KPK, npr. o neznani gotovini, izpodbijate na podlagi domnevno spornega postopka? Saj veste, ni važno, da ne vem, od kod mi dva milijona keša. Bolj pomembno je, da me KPK tega ni vprašal dovolj pogosto. Res, Katarina K. Ko govorite o enakosti … Ne zamerite mi vprašanja: komu bi bili radi enaki?

Sicer pa, se še spomnite, kako odlično je Katarina K. na nekem kongresu pokojne stranke LDS odigrala klavirski uvod v pesem Voda skupine Dan D? Besedila te iste pesmi pa očitno ni nikoli razumela. »Lepota je skrita v nas, vse navidezno je laž.« Če je bil takrat ta slogan dober, naj bo tudi danes. Katarina K., pusti … naj te nosi voda! 

Deli s prijatelji