ZLORABIL POLOŽAJ?

Eden največjih davčnih dolžnikov danes zasluži borih 500 evrov

Objavljeno 16. marec 2017 17.45 | Posodobljeno 16. marec 2017 17.45 | Piše: Mo. S.

»Teh 918 tisoč evrov se morda res zdi pomemben znesek ...« pravi o tem, da naj bi za tako vsoto oškodoval družbo MKT Print in upnike.

LJUBLJANA – Boštjan Nagode, razvpiti poslovnež, ki je znan kot nekdanji lastnik Tosame in je tudi eden največjih davčnih dolžnikov pri nas, je povsem brez premoženja. Tako je v sredo zatrdil pred sodnico Sinjo Božičnik, ko ga je vprašala po osebnih podatkih. Ničesar nima, niti avtomobila, v podjetju Schwarz, katerega direktorica je njegova sestra Tanja, pa prejema borih 500 evrov na mesec, s katerimi se povprečen človek danes le stežka preživlja, kaj šele tisti, ki ima doma tri mladoletne otroke.

Zloraba položaja in oškodovanje upnikov v višini skoraj milijona evrov

Na ljubljansko okrožno sodišče so ga ponovno poklicali zaradi domnevne zlorabe položaja v sostorilstvu. Obtožnica mu namreč očita, da pri opravljanju gospodarske dejavnosti ni bil najbolj vesten, še več, zaradi zlorabe položaja naj pridobil veliko premoženjsko korist, pri čemer naj bi mu pomagala Nives Dodič.

Za kaj konkretno naj bi šlo? V obtožnici je zapisano, da naj bi v obdobju med 21. februarjem in 16. oktobrom 2007 podjetje MKT Print, kjer je takrat v nadzornem svetu sedel Nagode, izdalo več domnevno fiktivnih računov za papir, ki pa ga nikoli niso dostavili. Računi v vrednosti 918.739,68 evra so bili izstavljeni zgoraj omenjenemu podjetju Schwarz, ki naj bi papir dobavilo, pa ga očitno ni. Tako so bili oškodovani tako družba MKT Print kot upniki, premoženjsko korist pa naj bi pridobila tiskarna Schwarz, katere lastnik je bil prav Nagode. Tožilstvo njemu in Dodičevi, ki je v tistem času sedela v upravi MKT Print, zato očita marsikaj.

Našteval funkcije nadzornega sveta

Pred sodnico je Nagode tokrat prebral svoj zagovor, dolg več strani, v katerem očitke zavrača, češ da za to niti ni dokazov, na vprašanja pa ni želel odgovarjati. Vsem zbranim pa je na dolgo in široko pojasnil funkcije nadzornikov in nadzornega sveta. Te so zlasti nadzor nad vodenjem družbe, ne more pa nadzorni svet sprejemati odločitev o vodenju poslov, je dejal. Ob tem kot nadzornik ni pregledal prav vsakega izdanega računa, moti pa ga tudi, da je prav on deležen očitkov, čeprav nadzorni svet odločitve sprejema v soglasju z vsemi člani. Prav tako ni bila njegova funkcija, da bi pregledoval, ali je naročeni in plačani material res prispel.

Družbi MKT Print in Schwarz sta sicer v tistem obdobju sodelovali dnevno, kot šef v Schwarzu je pregledal veliko faktur in podpisal kakšnih 200 računov na leto, a vsakega ni pregledal, saj je svojim ljudem pač zaupal. »Teh 918 tisoč evrov se morda res zdi pomemben znesek,« je nadaljeval, a baje sploh ni opazil, da bi imela družba MKT Print kakšen primanjkljaj v tej višini. Še več, v letu, ko naj bi fiktivni računi nastali, so imeli celo večji dobiček od leta prej, je pohvalil poslovanje družbe, ki je kmalu po tistem končala v stečaju.

V enem primeru očitno priznal

Nagode je torej očitke zavrnil, priznal pa je, da je tudi še v drugih kazenskih postopkih. V enem je že sklenil dogovor s tožilstvom, torej je krivdo v zameno za nižjo kazen očitno priznal, v tej zadevi pa za zdaj ni videti, da bi jo. Kakor je brez vsega premoženja on, pa tega nima niti njegova soobdolžena Nives Dodič, ki se je še do pred kratkim naokoli vozila z audijem, zdaj pa avtomobila nima. Prejema pa 700-evrsko plačo in je tudi sama v še drugih kazenskih postopkih.

Naj spomnimo še, da je Nagode v vmesnem času objavil osebni stečaj, svoje premoženje prepisal na bližnje člane, povezujejo pa ga tudi z davčnimi oazami in računi v tujini.

Deli s prijatelji