POSREDOVANJE

Dveletnik zaklenil mamico na balkon

Objavljeno 07. december 2015 19.32 | Posodobljeno 07. december 2015 19.31 | Piše: Primož Škerl

Vlomili so v stanovanje in na balkon, a tako, da malčka niso prestrašili.

Bloke prav zdaj obnavljajo. Foto: Primož Škerl

CELJE – Dokaj pogosto zapišemo, da gasilci ne skrbijo zgolj za gašenje požarov, rezanje pločevine ob prometnih nesrečah ali za reševanje živali oziroma domačih ljubljenčkov, ki so se znašli v nemogočih položajih. Precej manjkrat morajo na pot, ko kdo ostane v dvigalu oziroma je iz stanovanja treba izvleči onemoglo osebo, še manj pogosto pa rešujejo ljudi z balkonov. A pripravljeni so tudi na takšne primere in ravno to nalogo je Poklicna gasilska enota Celje (PGEC) dobila v torek pozno popoldne, ko so prejeli klic, da se je v Rdeči laguni, stanovanjskem kompleksu celjskega naselja Nova vas, na balkonu znašla mlada mamica, ki nikakor ne more nazaj v stanovanje.

Izkazalo se je, da jo je na balkon zaprl njen igrivi malček, star le dobri dve leti. Prestrašena mamica je potem, ko je spoznala, da ne bo mogla sama nazaj na toplo, začela kričati in razbijati, kar je prišlo na uho sosedom, pa so urno poklicali pomoč. Še bolj urni so bili pripadniki PGEC, ki so k Rdeči laguni prihiteli v vsega štirih minutah. Sta pa mamica in malček imela tudi srečo, da je baza poklicnih gasilcev na skrajnem južnem delu Nove vasi in da je do Rdeče lagune, ki stoji na skrajnem severu naselja, mogoče peljati po dveh prometno relativno dobro prevoznih cestah.

Ko sta gasilca prispela do zadnjega vhoda lagune, katere pročelje te dni ravno prenavljajo, in ugotovila, da je stanovalka v sedmem nadstropju, sta se odločila za tehnični poseg. V stanovanje in zatem še na balkon sta vlomila, pri tem pa pazila, da malčka nista preveč prestrašila. Intervencijo sta opravila tako hitro, da se niti mamica ni utegnila dobro zavedeti nevarnosti. O dogodkih je bržčas začela razmišljati pozneje, po odhodu gasilcev, ki sta se v bazo vrnila v manj kot tri četrt ure po prejemu alarma.

Kako se je stanovalka znašla na balkonu (vrata z zunanje strani nimajo kljuke), je za seboj zaprla vrata, da se notranjost ne bi ohladila, je odšla na cigareto ali zgolj po malo svežega zraka, je tam pospravljala ali pa si je v mraku samo zvedavo ogledovala, kaj so tistega dne opravili gradbinci, ne vemo. A pomembno je, da se je vse skupaj srečno končalo in da je znova lahko v naročje stisnila svojega otroka. Kakor gasilci radi povedo, se ljudje načeloma pomirijo že ob njihovem prihodu, saj vedo, da bodo delo opravili dobro in da bo še vse v redu. Dodajo, da so še veliko hujše oblike reševanja otrok, denimo, ko jih starši zaklenejo v pregrete avtomobile bodisi po nesreči to storijo sami, a tam gre za splet drugačnih okoliščin. 

Deli s prijatelji