DODANA VREDNOST

DUTB skoraj razprodal Celovške dvore

Objavljeno 12. december 2017 16.00 | Posodobljeno 12. december 2017 16.00 | Piše: STA, A. L.

V okoli letu dni so prodali 221 od 226 stanovanj.

Zunanjost

LJUBLJANA – Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je letos prodala za 103,9 milijona evrov nepremičnin (brez davka) iz stanovanjskih in poslovnih projektov. V lasti ima še za 206 milijonov evrov nepremičnin, največ zemljišč, pri katerih bodo dodano vrednost ustvarjali tudi s t. i. skupnimi vlaganji (skupnimi projekti z vlagatelji, ki želijo graditi).

V letu 2015 je DUTB prodala za 2,33 milijona evrov, v letu 2016 za 18,56 milijona evrov, v letu 2017 pa do 11. decembra za 103,9 milijona evrov nepremičnin. Rast je posledica povečevanja nepremičninskega portfelja DUTB, so povedali danes na novinarski konferenci v Ljubljani.

Celovški dvori

Od tega je bilo letos 63 stanovanjskih projektov v vrednosti 75,7 milijona evrov. Pri stanovanjih so kot enega najuspešnejših projektov izpostavili Celovške dvore, kjer so v okoli letu dni prodali 221 od 226 stanovanj in 23 poslovnih prostorov ter glede na prevzemno vrednost iz stečaja družbe Vegrad AM ustvarili 12 milijonov evrov dodane vrednosti. Povprečna prodajna cena je bila 2350 evrov na kvadratni meter uporabne površine. Pri tem projektu so ustvarili okoli 39 milijonov evrov prihodkov, je povedal vodja upravljanja stanovanjskega portfelja pri DUTB Domen Nahtigal. V sredo bodo preostale garaže v Celovških dvorih ponudili prek e-dražbe.

V bolgarski Sofiji so prodali 87 stanovanj in sedem poslovnih prostorov v objektu Harmony, kjer je skupno 208 stanovanj in 15 poslovnih prostorov, ustvarili pa so vsaj milijon evrov dodane vrednosti.

Koprski Nokturno

V koprski soseski Nokturno so doslej prodali 152 od 215 stanovanj za 29,2 milijona evrov z davkom (povprečna cena 2480 evrov na kvadratni meter uporabne površine), vrednost preostalih 63 stanovanj je ocenjeno na 13 milijonov evrov z davkom. V tej soseski so za renovacije in prodajne aktivnosti namenili štiri milijone evrov. Pri doslej prodanih stanovanjih je bilo 33 odstotkov kupcev iz Ljubljane in okolice, 31 odstotkov z Obale, 27 odstotkov iz preostale Slovenije in devet odstotkov iz tujine.

DUTB ima v lasti še 98 stanovanjskih nepremičnin in projektov v skupni vrednosti okoli 99,1 milijona evrov. Za prihodnje leto je v načrtu med drugim prodaja pri projektu ES Gorica na Ferrarski ulici v Kopru, kjer je 164 stanovanj in 29 poslovnih prostorov, in nadaljevanje prodaje stanovanj v soseski Nokturno.

DUTB je letos prodala 95 poslovnih projektov za 28 milijonov evrov, od tega je bilo 13 prodaj po več kot 500.000 evrov. Vodja upravljanja poslovnega portfelja Boštjan Štefelin je izpostavil prodajo kompleksov Tovarne vozil Maribor, Inde Koper, KIV Vransko in poslovne cone Ig-Dobravica ter poslovnih stavb na Vošnjakovi in Slovenski v Ljubljani, v Ajdovščini in na Gosposki v Mariboru.

Pri poslovnih nepremičninah ima DUTB v lasti še 142 nepremičnin oz. projektov v vrednosti 106,9 milijona evrov. V teku so postopki za prodajo kompleksa v Logatcu in logistične cone na Brniku, poslovne cone Želodnik in stavbe v Beogradu. V portfelju so med drugim še območje ladjedelnice in projekt Argolina v Izoli, Eda center v Novi Gorici, Hotelski kompleks Pohorje, stavba Probanke v Mariboru in zemljišče Climasol v Sežani.

Začenjajo s skupnimi vlaganji

Kot novost pri povečevanju dodane vrednosti pri prodaji nepremičnin (med ukrepi za to so trenutno zgodnje kupovanje obetavnih nepremičnin v stečajih, odprava pomanjkljivosti in ureditev vseh pravnih razmerij, iskanje najemnikov poslovnih prostorov) bodo prihodnje leto začeli s skupnimi vlaganji. Ta bodo omogočili za zanimiva zemljišča in nedokončane projekte, in sicer bodo za posamezen projekt z izbranim vlagateljem ustanovili namensko družbo, na katero bo DUTB prenesla zemljišče, partner pa za to vrednost moral vložiti kapital. Partner bo projekt zgradil, po prodaji in poplačilu kredita pa si bosta z DUTB iztržek razdelila, je povedal direktor upravljanja nepremičnin pri DUTB Andrej Lazar.

Prvi takšen projekt bo po načrtih zemljišče v Podutiku v Ljubljani. Razpis za izbiro partnerja bo predvidoma objavljen januarja ali februarja, predviden pa je projekt z okoli 300 stanovanji. Po pričakovanjih DUTB bi lahko bila stanovanja na trgu okoli leta 2020.

Pomanjkanje stanovanj v Ljubljani

»V Ljubljani je trenutno pomanjkanje stanovanj, vsi novi projekti se praktično prodajo, še preden se sploh zgradijo. Tudi mi bomo, če bomo začeli s to izvedbo, šli v predprodajo in bomo videli, ali smo projekt dobro zastavili. Mislim, da se bo projekt uspešno zaključil,« je o projektu v Podutiku oz. Glincah dejal Lazar. Za skupna vlaganja ali nakup naj bi bila med drugim zanimiva tudi zemljišča oz. projekti na Masarykovi in v Rožni dolini v Ljubljani, na Vrunčevi v Celju, projekt Kozolci v Kranju in Studenški razgledi v Mariboru. »V portfelju imamo veliko privlačnih zemljišč. In če se bo našel investitor, lahko tudi jutri začne z razvojem. Povpraševanje je veliko, tako da lahko računamo tudi na kakšnega takšnega investitorja,« je dejal Janez Škrubej.

Zanemarljiv vpliv na trg

Glede vpliva prodaj DUTB na ceno stanovanj na trgu je Nachtigal ocenil, da je bil ta »zanemarljiv«. »V Ljubljani se proda več kot 3000 stanovanj na leto in mi s projektom, kot je Celovški dvori, kjer smo prodali 200 stanovanj, ne moremo vplivati na ceno,« je dejal Nahtigal.

DUTB ima trenutno v štirih državah v lasti 240 nepremičnin v vrednosti 206 milijonov evrov, od tega po vrednosti največ zemljišč (86,7 milijona evrov) in stanovanjskih nepremičnin (50,2 milijona evrov). V zavarovanju pa ima 1066 nepremičnin skupne vrednosti 721 milijonov evrov, po vrednosti največ industrijskih (250,3 milijona evrov) in turističnih nepremičnin (184,9 milijona evrov) ter zemljišč (102,2 milijona evrov).

Deli s prijatelji