POD DROBNOGLEDOM

Durs bo nos zarinil med račune odvetnikov

Objavljeno 12. julij 2011 15.01 | Posodobljeno 12. julij 2011 15.20 | Piše: T. L.

Odvetniki se v lanskih davčnoinšpekcijskih nadzorih namreč niso izkazali

Odvetniki bodo pod drobnogledom davčne uprave, fotografija je simbolična
LJUBLJANA – Ker se ob lanskem davčnoinšpekcijskem nadzoru odvetniki niso pretirano izkazali, bo republiška davčna uprava (Durs) s 1. oktobrom začela intenzivnejši nadzor pri zavezancih, ki se ukvarjajo z odvetniško dejavnostjo.

Durs zato predlaga, naj odvetniki izkoristijo možnost samoprijave do 1. oktobra 2011. Po tem datumu bo Durs že razpolagal s podatki o poslovanju odvetnikov, pridobljenimi od sodišč, in na tej podlagi začel bolj množične izvajati davčne inšpekcijske nadzore, sporočajo.

‘Spregledane ‘ obveznosti

Poostren nadzor pravilnosti in pravočasnosti plačevanja davčnih obveznosti v odvetniški dejavnosti so namreč na Dursu napovedali že v začetku leta 2011. Pri osmih odvetnikih so leta 2010 opravili osem davčnoinšpekcijskih nadzorov in ugotovili dodatne davčne obveznosti v višini 650.000 evrov. Takrat so javnosti tudi predstavili podatek, da je bilo v zvezi z dohodnino 2009 skoraj 20 odstotkov odvetnikov uvrščenih v najnižji dohodninski razred.

Samoprijaviteljem kazen ne grozi


Odvetnikom, ki doslej niso postopali skladno z davčnimi predpisi, na Dursu zagotavljajo ustrezno časovno obdobje (do 1. oktobra 2011), v katerem bodo lahko uredili poslovne knjige in evidence ter na tej podlagi izkoristili možnost samoprijave.

Zavezanec za davek, ki želi izkoristiti institut samoprijave, se ne kaznuje za prekršek le v primeru, če hkrati plača davek. Samoprijava je možna do vročitve sklepa o začetku davčnega inšpekcijskega nadzora oziroma do začetka postopka o prekršku ali kazenskega postopka, odvetnikom svetujejo na Dursu.
Deli s prijatelji