SODNA ZMOTA

Država ga že 
pet let vleče za nos

Objavljeno 29. julij 2011 20.18 | Posodobljeno 31. julij 2011 10.00 | Piše: Vojko Zakrajšek

Martin Uhernik z Gabrske Gore je nedolžen v zaporu preživel skoraj osem let

Rehabilitacija – po treh desetletjih
LJUBLJANA – Aprila letos smo poročali, da bo 73-letni Martin Uhernik z Gabrske Gore, ki je bil pred več kot tremi desetletji žrtev neverjetne sodne zmote, najpozneje v mesecu dni dočakal odločitev sodišča, kolikšna odškodnina mu še pripada; sodišče naj bi odločilo tudi o dosmrtni renti.

Toda Uhernik do začetka sodnih počitnic (15. julija) ni dobil odgovora o usodi svojega zahtevka. Sodstvo oziroma država, ki je leta 2006 tudi s sodno rehabilitacijo priznala veliko zmoto, po nedolžnem obsojenega človeka že pet let vleče za nos.

Martin Uhernik, ki je več kot 30 let bil bitko z našim pravosodnim sistemom za obnovo sodnega procesa, v katerem je bil 1977 po krivem obsojen na osem let zapora zaradi uboja, je od 2006 tudi uradno rehabilitiran. Ko se mu je natanko pred petimi leti v imenu države, katere institucije so zagrešile usodno napako in spravile za rešetke nedolžnega človeka, opravičil tedanji pravosodni minister dr. Lovro Šturm, je kazalo, da bo v denarju poplačano tudi dolgoletno trpljenje in šikaniranje Uhernikove družine. Toda obrnilo se je drugače, kajti sodni mlini meljejo po polževo.

VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Desetletja prošenj


 

 

Deli s prijatelji