NA KOŽO

Dopustniški dan

Objavljeno 06. avgust 2014 00.20 | Posodobljeno 06. avgust 2014 00.21 | Piše: Lovro Kastelic

To je bil dan, ko se je slavilo! Od Haloz, Prlekije do Goričkega.

Namesto k maši – so odšli nazdravljat. Tedaj se je začel dolg dopustniški dan. Prvi je na dolgo in široko razlagal, kako je preživel na Pagu, drugi, kakšno srečo da je imel že navsezgodaj, tretji mu ni verjel, zato se je oni drugi jezno podal do vozila, odprl prtljažnik, »kaj pa zdaj?!« Dvomljivec je zagledal orjaškega krapa. In onemu drugemu iskreno stisnil roko, »svaka ti čast, stari!«

V tistem je v bife stopil še Joužek, ravno iz cerkve. »Ja, poglej si ga no, kako lepo se je oblekel!« se je zarežal Tonček.

»No, kaj boš Joužek?«

»Dva deci...«

Hlastno je pil. Nato je natakarici zaukazal, »daj Crvena jabuka!« Takrat je izvedel še – za krapa. Hotel ga je videti, »zdaj ali nikoli,« je zacepetal. Prtljažnik onega drugega se je tako ali tako ves čas odpiral in zapiral, »jebela, kaka mrcina,« je bil slednjič navdušen, celo tako, da je vse počastil z rundo.

»U, jebenti,« je prijetno ozračje nenadoma zmotil Tonček, ko je videl, kdo ga kliče.

»Kaj je?« je bila zaskrbljena druščina.

»Kliče...«

»Kdo kliče?!«

Tonček se je vsakemu posebej opravičil, tu je malce le pretiraval, nato pa kot plašna srnica pristavil uho k slušalki.

»Ja... Ja... Ja...« se je slišalo.

»Čez pol ure pridem. A res? A pica da bo?« Na lepem so se mu zasvetlikale oči. »Pa velik pršuta in lignjev in pelatov naloži, nikar ne skopari, ja, čez pol ure prid...«

Prekinila mu je. To so se smejali. In še nekajkrat trčili. Na nasprotni strani so – dopustniškemu dnevu – nazdravljali tudi ruski turisti, prepričani, da je že prihod v Rogaško dovolj, da se bodo znebili odvečnega maščevja. Skratka: to je bil dan, ko se je slavilo! Od Haloz, Prlekije do Goričkega, videl sem. Zasluženemu počitku, dopustu, pokošeni trati, novi fasadi, avtomobilu, rejeni živini, cvetočim pridelkom, opravljenemu delu na polju, gozdu, druženju, zmagoslavju v amaterski nogometni ligi, videl sem nekaj poganskega.

Zvečer pa, ko je Goričko že prekrila tema in je skoraj vse že spalo, je morala mlada mamica še dolgo v noč ljubeče likati in obešati perilo. Pripraviti je morala namreč vse za jutrišnji dan. Ki ne bo več dopustniški.

Deli s prijatelji