TEŽKI ČASI

Dolenjska avtocesta 
tempirana bomba?

Objavljeno 15. julij 2011 23.29 | Posodobljeno 17. julij 2011 09.35 | Piše: Tomica Šuljič

Odsek pri Trebnjem ima le poskusno uporabno dovoljenje

Na cesti, ki iz Trebnjega vodi proti Mirni, se vsak dan nabira kolona na enopasovnem odseku
TREBNJE – Ko sta Ljubljana in Novo mesto končno postala povezana z neprekinjeno avtocesto, se je slavilo; končno sta bili s sodobno in bistveno varnejšo cesto povezani dve slovenski središči. Pozabljena je bila desetletja edina stara povezava med Trebnjim in Novim mestom, kjer je smrt redno pobirala davek na nevarnih odsekih, postala je spomin.

Župana podpisala, a že takrat opozarjala


V spomin pa je Trebnje odšlo tudi pri naši družbi za avtoceste, ki je bdela nad to gradnjo. Čeprav sta pred podpisom soglasja za poskusno obratovanje župan Trebnjega Alojzij Kastelic in župan Mirne Peči Zvone Lah opozarjala, da še zdaleč niso dokončana vsa spremljajoča dela, sta verjela obljubam Darsa. Takrat je Kastelic povedal, da se je Dars obvezal, da bo pomanjkljivosti odpravil v letu dni poskusnega obratovanja. Po tem letu, v katerem smo bili priče zlomom domačih gradbenih gigantov (ki mu dobro obveščeni ne vidijo konca), se ni kaj veliko premaknilo. Oziroma se ni nič.

Trebanjska tlaka

Ostala je asfaltirana Potemkinova vas, po kateri mnoštvo prebivalcev naše dežele (in pretežno skoznjo vozečih se tujcev) drvi, ne da bi postalo v okolici Trebnjega. Saj tudi nima kje! Črpalka je za zdaj zgolj na tabli; na izvozih mrgoli prečrtanih imen krajev, do katerih bi morala voditi avtocesta, ampak za zdaj pač še ne vodi.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Podizvajalci so pospravili šila in kopita, z avtoceste teče olje, Trebnje postaja ekološka bomba
Deli s prijatelji