NAGRADA

Dobrodelnica Ana Lukner razglašena za osebnost leta

Objavljeno 02. januar 2013 13.43 | Posodobljeno 02. januar 2013 13.32 | Piše: R. S., M. D.

Ustanoviteljica dobrodelne organizacije Anina zvezdica je postala Delova osebnost leta, so odločili bralke in bralci.

Ana Lukner in njena zvezdica. Foto: Igor Zaplatil

Deset finalistov se je potegovalo za prestižni naslov: paraolimpijec Darko Đurić, predsednik uprave družbe Gen-I Robert Golob, hokejist svetovnega formata Anže Kopitar, ekstremni pilot Matevž Lenarčič, Anina zvezdica Ana Lukner, profesor Dragan Mihailović, glasnica odrinjenih Anita Ogulin, poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, režiser Dragan Živadinov in judoistka Urška Žolnir.

V finalnem glasovanju so bralke in bralci odločili: Ana Lukner s fundacijo Anina zvezdica s hrano pomaga socialno ogroženim družinam in prebuja narod, zato si zasluži naziv osebnosti leta 2012.

image

Luknerjevo, ki si je svojo dobrodelno zvezdico zamislila pred tremi leti, na srečo poznamo po dejanjih, ne po besedah in obljubah. Pomaga zato, ker želi pomagati, ker to čuti kot svojo dolžnost in poslanstvo. »Pomoč, četudi le nasmeh in prijazen pozdrav, je nekaj tako lepega. Ko pomagaš drugim in jim narišeš nasmeh na obraz, narediš nekaj dobrega.«

Nahraniti lačne ji pomaga že vsa Slovenija

»Hrano prinašajo prijatelji, ljudje, ki jih sploh ne poznam, zbirajo jo po vsej Sloveniji, po različnih podjetjih, trgovinah, lokalih, športnih centrih so pripravljeni vozički, kamor ljudje odložijo zavoj špagetov, riža ali kar koli drugega. /.../ Občutek imam, da pomaga vsa Slovenija. To je naša peta akcija, ljudje verjamejo, da gre za iskrenost, nobenih skritih namenov ni, zato Anini zvezdici zaupajo. Presrečna sem,« pravi Luknerjeva.

Če bi lahko izbirala, s kom si najbolj želi preživeti dan, bi bil to Barack Obama, je Ana Lukner povedala za Slovenske novice.

Najprej se je hotela posvetiti tenisu

Videla in doživela je marsikaj, od hudih stisk ljudi do prestiža po ameriško. Takoj po srednji šoli je Ana, obetavna teniška igralka, dobila športno štipendijo za univerzo v San Joseju v Kaliforniji. Šla je po izkušnje in znanje. »Kalifornija je moj drugi dom. Tam so ljudje zelo odprti, bolj so sproščeni, neobremenjeni in pripravljeni pomagati,« pravi o svojih izkušnjah.

O njenem znanju pa pričata diploma na ameriški univerzi (Bachelor in Science in International Business) in magisterij iz marketinga na mariborski MBA. Ne, v Ameriki si ni želela ostati, se pa še vedno rada vrača tja, z njo pa tudi Anina zvezdica, ki žari čedalje močneje in čedalje širše. Tudi v Kaliforniji ljudje počasi spoznavajo prijazno svetlolaso dekle, ki širi dobroto. In še vedno verjame, da je svet lep in bo še lepši.

image

Namesto rojstnodnevnega darila paket s hrano

Začelo se je s preprosto Anino željo, da bi ji prijatelji za rojstni dan namesto daril prinesli nekaj hrane z daljšim rokom uporabe, ki bi jo lahko podarila lačnim družinam. Zamislila si je, da bi jih bilo pet, pa se je njenih paketov nazadnje veselilo kar 37 družin.

Odtlej Anina zvezdica žari vsako leto bolj. Spomladi leta 2011 je pomagala 105 družinam, za božič 523. Aprila letos so zbrali 700 paketov hrane, pomagali so 100 družinam iz društva Beli obroč, 500 otrok je šlo v šolo z novimi šolskimi torbicami, decembrska akcija Pomagaj tudi ti je presegla pričakovanja. Več kot 10 ton hrane so zbrali samo vojaki in policisti ter tisti, ki so k njim nosili pakete. Prispevajo posamezniki, hrano zbirajo v vrtcih, šolah, trgovinah, športnih centrih, pomagajo nogometaši Domžal, pa podjetja, na primer Škoda, Triglav, Tosama …

Deli s prijatelji