OLAJŠANJE

Dobri ljudje so rešili ovčarja Honeyja

Objavljeno 25. januar 2013 21.12 | Posodobljeno 25. januar 2013 21.13 | Piše: O. B.

Tik pred zdajci so – ob pomoči Slovenskih novic – rešili lepega kužka, ki mu je grozila evtanazija.

MARIBOR – Kot smo v tiskanih in spletnih Slovenskih novicah podrobno poročali, so številni ljubitelji živali ter tudi predstavniki nekaterih ustanov in organizacij zlasti v preteklih 48 urah pospešeno iskali rešitev za lepega kužka in predvsem ob naši pomoči je nemški ovčar z imenom Honey našel nov dom in novega lastnika. Naši bralci, ljubitelji živali, so se hitro in množično odzvali, saj se je združila vsa Slovenija, in Honey, ki so ga nameravali evtanazirati danes, je posvojil novi lastnik iz okolice Ljubljene.

Tik pred zdajci je dobil dom

»Honey je danes dobil krasnega lastnika, ki ima izkušnje s psi in bo Honeyju namenil ogromno časa in potrpljenja. Da sta se ujela, je dokazal že prvi stik, nato pa sta bila uro in pol na sprehodu, seveda v spremstvu oskrbnika zavetišča. Prepričani smo, da je Honey odšel v dober dom, kjer bo imel razmere, kakršne potrebuje, ob pomoči kinologov Alfakan pa bo postal kuža, ki bo primeren tudi za 'cartanje',« nam je le nekaj minut pred predvideno evtanazijo z velikim veseljem in zadovoljstvom sporočila Petra Hercog, tiskovna predstavnica podjetja Snaga, ki upravlja mariborsko zavetišče. Dodala je še, da je zelo vesela velike medijske podpore pri iskanju novega lastnika, ker samo tako lahko pomagamo štirinožcem. Povedala nam je tudi, da v mariborskem zavetišču trenutno nimajo več niti ene živali, ki bi ji grozila evtanazija.

Agresiven je

Ne smemo prezreti, da so akcijo sprožili aktivisti Društva za zaščito živali (DZZŽ) Maribor, ki so na številne naslove poslali žalostno pismo s prošnjo za pomoč pri iskanju novega doma oziroma posvojitelja za lepega štirinožca. Šestletnemu lepotcu, ki je bil nameščen v mariborskem azilu za živali, so bile namreč dobesedno štete ure, saj se mu je danes ob 12. uri iztekel rok za evtanazijo. DZZŽ Maribor je že dalj časa poskušal najti posvojitelja zanj, a jim žal ni uspelo brez medijske podpore. Pes ima namreč kar nekaj slabih lastnosti – ker je ugriznil lastnika, je tudi moral v azil. Njegov največji problem je, da kaže agresijo do drugih psov in drugih živali, do presocializacije pa je lahko nevaren tudi za ljudi.

Srečen konec

Iz DZZŽ Maribor so med drugim prosili tudi za »nežen medijski pritisk« na Zavetišče za živali Maribor, a so se zavedali, da imajo v azilu zakonsko možnost psa evtanazirati. Kljub temu so upali, da se to vsaj še nekaj dni ne bo zgodilo, saj so še vedno verjeli, da se bo našel nov lastnik, kajti vedno se najde nekdo, ki mu ni vseeno, kako ljubka žival mora s smrt. »Če bo interes javnosti dovolj velik, so tudi njegove možnosti večje. Tudi to, da se toliko ljudi trudi najti Honeyju odgovornega in izkušenega lastnika, bo verjetno imelo pozitiven vpliv,« so dodali v društvu, kjer so upali na najboljše. In to se je tudi uresničilo, saj se je med ljubitelji živali našel pogumnež, ki bo ob pomoči drugih poskušal prevzgojiti lepega štirinožnega prijatelja.

image

Honey, ko je bila njegova usoda še negotova (foto: Zavetišče za živali Maribor).

»Honey je bil pri nas v zavetišču že od junija 2012 in je bil predan s strani lastnika zato, ker je doma kar trikrat ugriznil. Pes, ki ima tri ugrize, sodi med nevarne pse, kljub temu pa smo ga v zavetišču sprejeli in začeli zanj iskati nov dom, kjer bi bil Honey bolj razumljen. Interesentov je bilo veliko, navsezadnje gre za lepega in ne prestarega nemškega ovčarja, s svetlečo dlako in bistrim pogledom. Vendar interesentom seveda nismo mogli zamolčati treh ugrizov, ki se jih vsi prestrašijo – četudi so se zgodili zaradi človekove napačne reakcije. Ugriz je ugriz in psi, ki so že evidentirano ugriznili, so težje posvojljivi. Honey je imel oziroma ima še eno slabo karakterno lastnost – agresiven je do drugih živali, ki so v njegovih očeh zgolj plen (pa naj gre za mačke ali druge pse) in občasno tudi do človeka. O postopkih njegove resocializacije smo se pogovarjali z različnimi kinologi, ki so se v mnenju strinjali. Honey potrebuje svoj dom, saj je zavetišče zanj preveč stresno okolje, kjer se bo njegovo psihično stanje zgolj slabšalo. Res je sicer, da je imel rednega sprehajalca, a to pomeni, da se je Honey zunaj svojega boksa gibal le eno uro od dnevnih 24, kar je za tako velikega psa izjemno slabo, za psa s psihičnimi težavami pa še toliko slabše. Zato smo izjemno veseli, da je našel novega lastnika, in verjamemo, da je zdaj na pravem mestu,« je še dejala Petra Hercog.

Deli s prijatelji