NA KOŽO

Dober tek!

Objavljeno 15. april 2017 00.35 | Posodobljeno 15. april 2017 00.42 | Piše: Bojan Budja
Ključne besede: komentar

Velika noč je za Slovence predvsem prijetna kulinarična tradicija.

Velika noč je. Tisti najbolj nestrpni, ki ne morejo dočakati jutrišnjega velikonočnega zajtrka, se s šunkami, jajci, hrenom in potico mastijo že danes. Bodimo iskreni, božji žegen pač ni nujni pogoj za dober tek. Sploh ne onim, ki sta jim božič in velika noč, z naskokom največja cerkvena praznika, zgolj priročna izgovora za vsakovrstno nažiranje. In takih je pod Alpami vse več.

Nemara je današnji okvir še najbolj prava priložnost za tovrstno inventuro. Na predvečer letošnje velike noči nam je Mediana postregla s podatki o verujočih po svetu. Dvainšestdeset odstotkov življa na Zemlji pravi, da so verni, kar 74 odstotkov jih verjame, da imamo dušo, 71 odstotkov pa jih veruje v Boga. Največ verujočih imata Tajska in Nigerija, ne dosti manj Kosovo (!), Indija in Gana, njihovo število je le za kak odstotek pod stotico. Najmanj vernih je kajpak na Kitajskem. Komunizem in bog nekako ne gresta skupaj, spomnimo se le časov, kako je šunke in pirhe prešteval tovariš Tito. Tudi pod Alpami. Tako ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore kot evangeličanski škof Geza Filo skupaj s svojimi božjimi poslaniki zagotovo ne bosta darovala posebne maše, ker se je v Sloveniji za verne opredelilo le 41 odstotkov prebivalstva, ateistov je že 28 odstotkov, nevernih pa natanko četrtina. Delež ateistov je denimo trikrat večji od svetovnega poprečja in dvakrat večji od poprečja EU. Še slabše je, ko preštejemo tiste, ki verujejo v Boga. Takih je v Sloveniji le tretjina. Verjeli ali ne, pravkar objavljena raziskava svetovnega združenja Win Gallup International kaže, da nas je po deležu ateistov prekosila le Kitajska, Slovenija je v razredu skupaj z Japonsko in Hongkongom.

Velika noč pod Alpami torej tudi statistično dokazano ni zgolj praznik vernih in verujočih. Nam je predvsem prijetna kulinarična tradicija, v imenu katere bomo Slovenke in Slovenci te dni po goltancu pognali nekaj deset ton šunk in kakih 12 milijonov jajc. Kuhanih, obarvanih, pretežno kokošjih in večinsko nežegnanih. A roko na srce: če bi bilo merilo religioznosti tudi število onih, ki vsak dan molijo za preživetje, bi bili Slovenci na lestvici vernih zagotovo kar nekaj klinov višje. Pa dober tek! Velika noč je za Slovence predvsem prijetna kulinarična tradicija. 

Deli s prijatelji