PRAVILA

Do ponedeljka morajo odstraniti vse plakate

Objavljeno 27. julij 2014 19.35 | Posodobljeno 27. julij 2014 19.36 | Piše: STA, P. J.

Organizatorjem se lahko izreče tudi globa, če plakatov pravočasno ne odstranijo.

LJUBLJANA – Organizatorji volilne kampanje morajo najpozneje v 15 dneh po volitvah, torej do ponedeljka, odstraniti vse svoje plakate in druge oglaševalske vsebine s plakatnih mest. V nasprotnem primeru lahko inšpekcija ali služba redarstva odredi odstranitev plakatov na stroške organizatorja volilne kampanje. Izreče jim lahko tudi globo.

Kot je še določeno v zakonu o volilni in referendumski kampanji, morebitna pritožba zoper odločbo o odstranitvi plakatov ne zadrži njene izvršitve.

Organizator volilne kampanje, ki bi ravnal v nasprotju z zakonom, denimo prelepljal ali uničeval plakate drugega organizatorja kampanje, plakatiral v času volilnega molka, pa tudi, če ni oziroma ne bo odstranil plakatov in drugih volilnih oglaševalskih vsebin, se kaznuje z globo od 700 do 2500 evrov. Odgovorna oseba organizatorja volilne kampanje, ki stori tak prekršek, se kaznuje z globo od 150 do 400 evrov.

Na predčasne parlamentarne volitve, ki so potekale 13. julija, so namreč med volilno kampanjo opozarjali tudi številni plakati, s katerimi so stranke oziroma kandidati skušali prepričati volivce, naj volijo zanje.
 

Deli s prijatelji