PRVO ČETRTLETJE

Dno krize? Prodanih le 27 stanovanjskih hiš

Objavljeno 23. junij 2015 15.02 | Posodobljeno 23. junij 2015 15.02 | Piše: STA, T. L.

Cene stanovanjskih nepremičnin v prvem četrtletju višje. Statistični urad je zabeležil 185 transakcij z novimi stanovanji in le 27 transakcij za stanovanjske hiše.

Zakaj ne bi vrat in oken pobarvali?

LJUBLJANA – Cene stanovanjskih nepremičnin so bile v prvem četrtletju letos povprečno za 1,4 odstotka višje kot v lanskem zadnjem in so se zvišale drugo četrtletje zapored. Število transakcij rabljenih nepremičnin je že doseglo predkrizno raven, število prodanih novogradenj pa za tedanjo ravnjo še močno zaostaja, kažejo podatki državnega statističnega urada.

Cene novih stanovanjskih nepremičnin, ki so v lanskem tretjem četrtletju dosegle najnižjo izmerjeno raven doslej, so se v letošnjem prvem četrtletju glede na predhodno zvišale za en odstotek.

Cene novih stanovanj so se glede na prejšnje četrtletje zvišale za 2,1 odstotka. S tokratnim zvišanjem cen novih stanovanj se je nadaljevalo njihovo običajno nihanje, ki je bilo v letih 2012, 2013 in 2014 marsikdaj povezano tudi z izrazito nizkim številom prodaj novih stanovanj, pojasnjujejo pri statističnem uradu.

V prvem četrtletju je statistični urad zabeležil 185 transakcij z novimi stanovanji, kar je dvakrat manj kot v predhodnem četrtletju, a še vedno za petino več kot povprečno v zadnjih dveh letih. K številu transakcij je tudi v tem četrtletju znatno prispeval Stanovanjski sklad RS, ki je v Ljubljani prodal 42 stanovanj. Vpliv prodaj, ki bi izhajale iz stečajnih postopkov, tokrat ni bil opazen.

Največ stanovanj prodanih v Ljubljani

Po številu prodaj je v prvem četrtletju tako kot običajno izstopala osrednjeslovenska statistična regija, kjer je bilo prodanih 57 odstotkov vseh novih stanovanj, od tega 76 odstotkov v Ljubljani. V podravski statistični regiji je bilo prodanih 12 odstotkov novogradenj, v obalno-kraški devet odstotkov, preostale pa v drugih regijah.

V prvem četrtletju prodanih 27 stanovanjskih hiš

Cene novih družinskih hiš običajno močno nihajo, v prvem letošnjem četrtletju pa so se glede na predhodno četrtletje znižale za 3,5 odstotka. Sklenjenih je bilo le 27 transakcij, kar je po ocenah statističnega urada skrajno nizko in najnižje v zadnjih sedmih letih.

Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin so se na četrtletni ravni v povprečju zvišale za 1,5 odstotka. Že vrsto let je število transakcij prvem četrtletju nižje kot v četrtem četrtletju in tudi tokrat je bilo tako. Transakcij z rabljenimi nepremičninami je bilo 1763, kar je nekaj manj kot v prejšnjem četrtletju, vendar še vedno precej več kot v prvih četrtletjih zadnjih šestih let. To pomeni, da je trgovanje z rabljenimi nepremičninami že doseglo predkrizno intenzivnost.

Cene rabljenih stanovanj v Ljubljani in zunaj nje so se zvišale v enaki meri, in sicer za 2,2 odstotka. To je prvo zvišanje cen rabljenih stanovanj v Sloveniji po dveh letih nenehnega drsenja cen navzdol. Preobrat iz upadanja v stabilnejšo rast cen nepremičnin se je v večini držav EU zgodil že pred dvema letoma. Ali se bo to zdaj zgodilo tudi v Sloveniji, pa je še povsem negotovo, ugotavlja statistični urad.

Cene rabljenih družinskih hiš so se na četrtletni ravni zvišale za 0,2 odstotka. Nihanja cen rabljenih hiš v zadnjih treh četrtletjih so bila zelo majhna, kar lahko pomeni, da so se ob precejšnjem številu transakcij v tem obdobju začasno izoblikovale ravnotežne cene za to vrsto nepremičnin. Cene rabljenih družinskih hiš so bile v prvem četrtletju leta 2015 približno enake kot konec leta 2006.

Deli s prijatelji