ORGANIZIRANI KRIMINAL

Dnevnikov tajkun Petan z novo ovadbo zaradi poslov v Bosni

Objavljeno 18. december 2014 13.04 | Posodobljeno 18. december 2014 13.04 | Piše: E. N.

Varuhi pravice so v Bosni zaradi domnevno nečednih poslov kazensko ovadili tajkuna Bojana Petana, ki drži roko nad Dnevnikom. Kaj mu očitajo? Nič manj kot organizirani kriminal.

Bojan Petan je okoli DZS zgradil pravi imperij.

Predsednik uprave Dnevnika je prislužil novo kazensko ovadbo. Bojan Petan je osumljen organiziranega kriminala, manipuliranja s cenami, zlorabe položaja in pranja denarja. Z vsemi temi posli naj bi temeljito oškodoval založbo DZS, je poročal Pop TV, navedbe pa je potrdila Kristina Jozić Sipa iz bosanske kriminalistične policije. 

Ovadbo je prislužil skupaj z nekdanjim prvim možem borznoposredniške hiše Medvešek Pušnik Bogdanom Pušnikom. Petan je bil v odzivu na novico, kakopak, »popolnoma presenečen«. Poudaril je, da ne sam ne DZS o zadevi nista bila obveščena.

Politika Petanu ni tuja. Kar 14 let je bil v vodstvenih funkcijah propadle LDS, nato pa je zvestobo obljubil Zaresu.

Slabo leto za Petana

Ovadba v BiH za Petana ni prva. Prvi mož Dnevnika je pod drobnogledom domačega NPU, ker naj bi z 11 soosumljenimi pridobil za vsaj 24,5 milijona evrov premoženjske koristi. Njegov imperij poleg Dnevnika vključuje še DZS, Terme Ilidža, distributerja tiskovin Delo Prodajo in Tehniško založbo Slovenije (TZS). Solastniško je povezan z Marino Portorož in s Termami Čatež.

Ni mu tuja niti politika: kar 14 let je bil predsednik brežiškega občinskega odbora LDS, nato pa je zvestobo obljubil Zaresu.

Izčrpavanja podjetij

Septembra je poleg Petana NPU ovadil tudi solastnika Skupine Pristop Francija Zavrla in še nekatere njune domnevne pomagače. Osumljenim očitajo zlorabo vodstvenih funkcij in podpis protipravnih ter škodljivih pogodb. Škodljive pogodbe so se sklepale v letih 2009 in 2010, Petanu, Zavrlu in še nekaterim pa naj bi kazenska ovadba očitala izčrpavanje družb Marina Portorož, Terme Čatež in Turističnega podjetja Portorož. 

Izčrpane družbe naj bi skupaj oškodovali za skoraj 54 milijonov evrov. Kot še poroča Delo, se je ime Petana že v preteklosti povezovalo tudi z drugimi aferami. Kot eden od ustanoviteljev podjetja Softing je bil vpleten v afero Hypo, ki velja za eno od nikdar do konca pojasnjenih zgodb slovenske tranzicije.

Okoli 60 let bi moral nepretrgoma delati Dnevnikov honorarec, da bi zaslužil toliko, kolikor si je njegov šef Petan dal izplačati v letu 2012.

Plače ima skoraj milijon, reševati pa ga moramo davkoplačevalci

In posledice mešetarjenj s tujim denarjem? Banke upnice so podpisale reprogram odplačil za okoli 150 milijonov kreditov DZS in ga uvrstile v DUTB oziroma t. i. slabo banko. To pomeni, da bomo posledice mešetarjenj s svojimi denarnicami plačevali vsi davkoplačevalci. »Davkoplačevalci bomo s svojim denarjem Petanu omogočili lastniško konsolidacijo skupine DZS«, je potezo komentiral Reporter.

Petan je sicer eden najbolje plačanih menedžerjev v državi: leta 2012 si je dal izplačati plačo v višini 984.000 evrov bruto, še poroča omenjena revija.

Deli s prijatelji