VI NISTE NIČ

Direktorska vojna za trboveljsko komunalo

Objavljeno 29. november 2017 18.09 | Posodobljeno 29. november 2017 18.09 | Piše: Lovro Kastelic

Nadzorni svet za novega direktorja Komunale Trbovlje že dvakrat izvolil Jožeta Pustoslemška. Po pritožbah pa je začasni direktor spet postal prejšnji − Milan Žnidaršič.

Županja Jasna Gabrič. FOTO: Občina Trbovlje

TRBOVLJE – Nenavadno, toda včeraj sta prišla v službo v trboveljsko Komunalo oba direktorja − skupaj s policijo. Jože Pustoslemšek je glasno povedal: »Jaz sem edini in uradni direktor Komunale Trbovlje!« To je povedal kmalu po tistem, ko so mu že spet prepovedali priti v službo. »Prišel sem ob sedmih zjutraj, že čez pet minut sta prišla nekdanji direktor Milan Žnidaršič in njegov odvetnik Sašo Ostrožnik. Ta mi je dejal: 'Edini uradni direktor je Žnidaršič, vi niste nič!' Jaz pa sem ga v trenutku razrešil vseh pooblastil,« je še pod vtisom pripovedoval Pustoslemšek, ki pravi, da se mu kaj takšnega v 35 letih dela še ni zgodilo. Bil je vidno besen, ogorčen nad pravno državo in nad trboveljsko županjo Jasno Gabrič.

Vre že dva meseca

V Trbovljah takole vre zadnja dva meseca. Odkar je nadzorni svet dal razpis za novega direktorja, na katerega sta se prijavila tako Žnidaršič kot Pustoslemšek. S sklepom nadzornega sveta so 29. septembra za direktorja imenovali Pustoslemška. Namesto Žnidaršiča, ki je na tem – očitno nadvse zaželenem – stolčku deloval zadnjih dvajset let. Ker pa naj se županja ne bi strinjala z imenovanjem Pustoslemška, je zahtevala sklic ponovne seje nadzornega sveta. Zakaj se ni strinjala, nam včeraj ni uspelo izvedeti, »zamudili ste jo za pol ure«, so nam dali vedeti v tajništvu županje, »je na sestanku v Ljubljani«! Smo pa zato dobili Žnidaršiča, ki se je tistih dni spominjal takole: »Potem ko so bili nadzorniki povsem razdeljeni, glasovali so 3: 3, odločil je šele glas predsednika nadzornega sveta Iztoka Hribovška, so vsi planili v zrak, takrat me je prišlo podpret vsaj 70 od sto delavcev naše Komunale. Zavzeli so se zame!« Žnidaršič, nekdanji predsednik trboveljske SD, se je na sklep o imenovanju tudi pritožil, sodnica okrožnega sodišča Urška Kusič pa je pozvala nadzorni svet Komunale Trbovlje, naj odgovori na tožbo.

Veste, prepričan sem, da so bili stoodstotni, da bo Žnidaršič dobil še en mandat. Ampak nadzorniki so izglasovali mene.

Pustoslemšek se je prijel za glavo: »Veste, prepričan sem, da so bili stoodstotni, da bo Žnidaršič dobil še en mandat. Ampak nadzorniki so izglasovali mene. Že ob imenovanju sta se dva izmed zaposlenih izjemno grdo vedla do mene, 'ni šans, da bo šlo tole gladko', sem po tistem doma rekel ženi. Žnidaršič je takoj začel svoje akcije, županja pa se mu je priključila. Pa še nekaj me je zmotilo: da je vrhovno sodišče že zdavnaj določilo, da sklepov, ki jih sprejemajo nadzorni sveti, sodišča naknadno naj ne bi razveljavljala, v mojem primeru pa se je to zgodilo tako rekoč v nekaj urah, že takrat sem podvomil o zakonitosti tega postopka.«

Spet za Pustoslemška

»V imenu nadzornega sveta je na tožbo potem odgovoril kar Žnidaršič prek svojega odvetnika, ki ga je pooblastil,« je nadaljeval Pustoslemšek. »Odvetnik je v imenu Komunale potem tožbi pritrdil, bivši direktor je v tistem tožil tako rekoč sam sebe, s tem pa izposloval neveljavnost sklepa, po katerem sem bil imenovan za novega direktorja.«

Na seji 11. oktobra je moral nadzorni svet tako znova odločati o imenovanju direktorja, rezultat pa je bil enak, spet je odločil glas predsednika nadzornega sveta, spet je šel v korist Pustoslemšku. Ta je bil za direktorja imenovan torej že drugič, in sicer od 18. novembra dalje. Na podlagi tega sklepa se je Pustoslemšek dal pred dnevi tudi uradno vpisati v sodni register kot pooblaščena oseba Komunale Trbovlje. Vlogo je oddal 20. novembra, sodišče je potrebovalo sedem dni.

Medtem pa se je na famozni sklep s številko 66 Žnidaršič znova pritožil, »da je bil ta sklep nezakonit in ničen«, je pojasnil dolgoletni direktor, takoj po drugem zanj neuspelem glasovanju so trije nadzorniki zapustili sejo. Da je treba čim prej imenovati vršilca dolžnosti direktorja komunale in nato znova objaviti razpis z izbiro direktorja, je pred dvema tednoma županja Jasna Gabrič predlagala trboveljskim svetnikom v poslanem dopisu. Glede na dogodke, ki so se po prvem razpisu zgodili, je predlagala še, da se v celoti razreši tudi nadzorni svet komunale. Temu je prvi nadzornik komunale Iztok Hribovšek nasprotoval, saj je menil, da so nadzorniki ravnali zakonito, legitimno in vestno. Upal je le, da bodo odstranili tiste, ki se sej niso udeleževali. Kar se ni zgodilo. Dan po tem, ko je v ponedeljek, 20. novembra​, Pustoslemšek hotel priti v službo, a mu je bilo onemogočeno, je županja vložila zahtevo na okrožno sodišče v Ljubljani, naj za začasnega direktorja postavi Milana Žnidaršiča. »Županja je prevzela oblast v javnem podjetju in zlorabila župansko funkcijo! Svojo zahtevo je namreč utemeljila z navedbami, da Komunala nima direktorja, čeprav ga je imela,« se je zgražal Pustoslemšek. Sodnica Urška Kusič je bila tudi v tem primeru ekspresno hitra, saj je že izdala sklep, da se za šest mesecev za direktorja imenuje Žnidaršiča. »To je bilo protizakonito!« je prepričan Pustoslemšek.

Vojna se je nadaljevala

V ponedeljek, 27. novembra, se je vojna le še nadaljevala. Županja naj bi od Občinske komisije za volitve zahtevala zamenjavo nadzornikov, ki so za direktorja imenovali ​Pustoslemška. Potem ko slednjemu že spet ni uspelo na Komunalo, je v lokalu nasproti ugotavljal, da je Ajpes za vpis njegovega imena v register potreboval kar sedem dni, okrožno sodišče za sodbo v imenu ljudstva pa potrebuje v primeru Komunala Trbovlje le nekaj ur?! Povsem drugače meni Žnidaršič, saj naj bi šlo po njegovem za zavajanje sodišča, Pustoslemšek naj bi s sklepom o imenovanju, ki je ničen, dosegel vpis prek notarja: »Gre za protizakonito, kaznivo dejanje. V nekaj dneh naj bi sklep sodišča dobili tudi na Ajpesu. Vmes pa bi se lahko Pustoslemšek izdajal za direktorja!« 


Delavci na strani Žnidaršiča

"Občina je šla v razrešitev nadzornega sveta, torej bodo morali o direktorju odločati novi nadzorniki," je dejal za nekatere začasni in za nekatere nekdanji direktor Komunale Trbovlje. "Odslej imamo tudi varovanje, saj ne želimo, da bi Pustoslemšek še naprej delal nered po podjetju, v katerem sem na čelu že 20 let in smo v teh letih zares ogromno naredili. Moje največje plačilo je 70 ljudi, ki so me prišli zadnjič podpret. Veste, jaz nisem problem, problem so ti, ki so prišli delat zdrahe. Prepričan sem, da gre za golo politično igro nekaterih, ki bi se radi polastili določenih finančnih tokov."

 

Deli s prijatelji