PRIZNAL KORUPCIJO

Direktorja Darsa podkupil z BMW

Objavljeno 02. maj 2017 18.21 | Posodobljeno 02. maj 2017 18.21 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Propadli gradbinec priznal, da je dal Rajku Siročiču v zameno za posle nov avtomobil.

Fotografija je simbolična.

NOVO MESTO – Vprašanje, ali bi kdaj prišla v javnost skrivnost podeljevanja več kot devetmilijonskih gradbenih poslov, če ne bi nekdanji predsednik uprave Darsa Rajko Siročič z beemvejem X5 3.0, ki je bil pisan na družbo Kotori, naredil več prometnih prekrškov. Razmerje med Siročičem in Abedinom Kotorrijem so zato pod drobnogled vzeli kriminalisti, pozneje pa še davčna inšpekcija, in po obsežni preiskavi so oba ovadili zaradi suma nedovoljenega dajanja oziroma sprejemanja daril.

Zadeva je prišla na sodišče, kjer pa se je polovično zaključila z zanimivim epilogom: Abedin Kotorri, ki je trenutno na prestajanju kar osemletne zaporne kazni zaradi nezakonitega poslovanja, je priznal, da je v zameno za avtocestne posle nekdanjemu direktorju družbe Dars Rajku Siročiču v uporabo izročil darilo, torej novega beemveja, Siročič pa tega ne prizna.

Avto vozil
tri leta in pol

Siročič je vodil Dars med novembrom 2005 in oktobrom 2007, ko ga je vlada razrešila. Dokler je bil na Darsu, je uporabljal službeno vozilo, konec novembra 2007 pa mu je Kotorri v neomejeno prosto uporabo izročil BMW, ki ga je vozil kar tri leta in pol. Kot nagrado za poplačilo za vse nasvete in storitve pri ponujanju pomoči v času Siročičevega mandata pri pridobivanju podizvajalskih pogodb za izgradnjo avtocest v naši domovini. Kot je pokazala preiskava, naj bi družba Kotori pridobila več podizvajalskih pogodb pri gradnji avtocest v skupni višini najmanj 9,5 milijona evrov.

Pred dobrim desetletjem je podjetje Abedina Kotorrija veljalo za stabilno in močno, Kotorri ga je v naši državi ustvaril iz nič, a ker je bilo majhno gradbeno podjetje, referenc za velike posle ni imel. Priti h koritu v družbi velikih zgolj s pridnimi rokami ni preprosto, pravzaprav je nemogoče, konkurenca je izjemno močna, tudi pri podizvajalcih, do poslov pa obstajajo bližnjice, o katerih se na glas ne govori. Eno od bližnjic do gradnje avtocest naj bi ubrala družba Kotori, seveda kot podizvajalec družbe SCT.

Za sporni BMW je, kot kaže dokumentacija, družba Kotori v času, ko je avto vozil Siročič, plačala vse obveznosti lizinga v znesku skoraj 44.000 evrov in stroške vzdrževanja, ki so presegli 4500 evrov, pa tudi gorivo v vrednosti 6600 evrov. Da je Siročič avto vozil po Sloveniji in tujini, tako za lastno kot službeno uporabo pri družbi NLB Leasing, kjer je bil potem zaposlen, govorijo potni nalogi z obračuni stroškov, s tem avtom je uveljavljal tudi povračilo potnih stroškov na delo.

»Sprejmem štiri mesece zapora, čeprav smo se s tožilstvom, ko sem bil še v priporu, dogovarjali za tri mesece, zato tak predlog ni fer,« je na novomeškem okrožnem sodišču dejal 42-letni Abedin Kotorri. Višji državni tožilec Bojan Avbar mu je pojasnil, da je višja kazen zato, ker se mu očita še kaznivo dejanje overitve lažne vsebine, sodnik Boštjan Kovič pa ga je opozoril, da mora najprej odgovoriti na vprašanje, ali prizna krivdo. In potem je pritrdil, da krivdo prizna. Da je torej Siročiču dal darilo v zameno za posle, pa tudi, da je policiji dal napačne podatke, kdo je vozil avto, ko je bil storjen eden od prekrškov. Kotorri je namreč v dopisu navajal, da je avto konec aprila 2010 vozil Mentor Bytyqi in so možje v modrem zato njemu poslali položnico s 500 evri globe, pripisali pa so mu tudi pet kazenskih točk, čeprav za volan tega avta ni sedel nikoli. Kazen je potem plačal Kotorri, se je pa takrat med njegovimi delavci govorilo, da je Siročič veliki šef v Ljubljani in da rihta posel Kotorriju, ki mu je za njegove storitve dal na razpolago beemveja.

V zaporu bo dokončal šolo

Z rokami, vklenjenimi v lisice, si je Kotorri na sodišču le s težavo brisal solze, ko je razlagal, kako mu je v zaporu, kjer je že prestal 42 odstotkov kazni. Ker ima še dva odprta postopka, je še vedno na zaprtem oddelku, brez pravih ugodnosti, na obisk k njemu prihajajo domači, tudi trije otroci in partnerica. »Težko je na zaprtem oddelku. Če nisi pravi karakter, imaš težave,« je dodal s cmokom v grlu. Sicer pa v zaporu dela srednjo gostinsko šolo, zaposlen je v kuhinji, nagrado 150 evrov, ki jo dobi kot plačilo, pa namenja družini in z njo poplačuje oškodovance.

Kotorri se je namreč znašel za zapahi zaradi nezakonitosti pri poslovanju (oškodovanja upnikov, davčnih utaj, pranja denarja …) in bil obsojen na relativno visoko enotno kazen osmih let zapora! Visoko, sploh če ga postavimo ob bok Ivanu Zidarju, nekdanjemu prvemu možu propadlega gradbenega velikana SCT. Tudi Kotorri je bil namreč ena od žrtev propada tega gradbenega giganta, ki je poskušal reševati svoj položaj, saj tudi sam ni dobil plačanih poslov. A ker je svoj nezavidljivi položaj reševal mimo zakonov, to zdaj plačuje z zaporom. In s propadlim poslom; je brez premoženja, družba ne posluje več, prihodkov nima, sodišče mu je odobrilo celo brezplačno pravno pomoč.

Kotorri je tokratne očitke, ki se nanašajo na nedovoljeno dajanje daril in overitev lažne vsebine, priznal, sodišče pa mu je izreklo štiri mesece zapora ter kazen že združilo, tako da se ta glasi na osem let in dva meseca zapora.

Siročič očitkov ne prizna

Siročič pa očitkov o nedovoljenem sprejemanju daril in goljufiji ni priznal. Tožilec je sicer v primeru priznanja zanj predlagal enotno kazen 10 mesecev zapora in že namignil, da bi jo lahko odslužil z družbenokoristnim delom. Je pa Siročič, ki je zdaj samostojni podjetnik, predlagal dve priči, ki bosta pojasnili nekaj okoliščin, ki naj bi očitke prikazale v drugačni luči.

Za kaznivo dejanje nedovoljenega dajanja daril je zagrožena kazen do treh oziroma do petih let, torej je bila Kotorriju izrečena mila kazen, a ne gre spregledati dejstva, da je dejanje odkritosrčno priznal in ga obžaloval, v prid pa mu gredo dejstva, da se izobražuje in odplačuje dolgove, pa tudi relativna odmaknjenost dogodka. Seveda bo Kotorri v postopku zoper Siročiča nastopil tudi kot priča, pri tem je tožilec Avbar še posebej izpostavil, da od Kotorrija pričakuje, da bo korektna priča, ne pa priča tožilstva.

Deli s prijatelji