NEZADOVOLJNI SO

Direktorici zdravstvenega
 doma grozi razrešitev

Objavljeno 15. april 2017 21.04 | Posodobljeno 15. april 2017 21.15 | Piše: Tina Horvat

Občani Radeč z županom na čelu nezadovoljni z delom Ingrid Kus Sotošek.

RADEČE – V Radečah so že dolgo nezadovoljni z delovanjem tamkajšnjega zdravstvenega doma in predvsem z njegovo direktorico. Kot kaže, pa se bo zgodba o domnevnem nezakonitem ravnanju in šikaniranju že jutri začela bližati razpletu. Na sredini izredni seji bodo svetniki sveta javnega zavoda ZD Radeče namreč glasovali o začetku postopka razrešitve direktorice Ingrid Kus Sotošek.

Sprva je šlo le za govorice, da je tam mnogo stvari narobe. Ljudski glas je vedel povedati, da je bila direktorica sila varčna z zdravili, napotnicami, bolniškimi in nalogi za rešilca in da se je še rada pohvalila, kako zdravi da so »njeni« občani. »Vsakogar, ki je prišel k njej, je obravnavala kot morebitnega goljufa, ki samo hlini bolezen in hoče na bolniško, potem pa je takšno naravnanost očitno hotela razširiti še na zaposlene in jih začela šikanirati. Najmanj ena zdravnica je zaradi nemogočega odnosa raje zamenjala službo, najmanj trije so dobili opomine pred izredno odpovedjo, mnogo drugih jih je zelo nezadovoljnih. Ne nazadnje pa se to pozna pri njihovem delu in na koncu spet nastradamo mi, občani, ko potrebujemo zdravstvene storitve,« nam začne pripovedovati Radečanka, ki se noče javno izpostaviti, saj se boji, da bi bila zaradi tega deležna slabše zdravstvene obravnave.

Ko se začnemo poglabljati v domnevne grehe direktorice Ingrid Kus Sotošek, najprej ugotovimo, da gre pravzaprav za tisto osebo, ki je zaslovela že pred leti, ko je bila po podatkih Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) med najbolje plačanimi uslužbenci v javnem sektorju. Leta 2009 je bila s plačo 7853 evrov bruto na tretjem mestu med javnimi uslužbenci v Sloveniji, štiri leta pozneje pa se je povzpela na prvo mesto in kar nekaj mest pod seboj pustila vse tri predsednike – države, parlamenta in državnega zbora.

Nezakonito poslovanje in zaposlovanje

A tokrat ne gre toliko za zaslužek, ampak za vrsto obtožb, ki jih v pravni državi nihče ne bi smel prezreti. Tako smo izvedeli tudi, da so odnosi med zaposlenimi izjemno slabi, da naj bi jih direktorica šikanirala in nad njimi izvajala mobing, da naj bi poslovala nezakonito in proti statutu ter tako tudi zaposlila svojo hčerko. Pri tem naj bi si izplačala nesorazmerno veliko nadur, prav tako tudi glavni medicinski sestri, preostali zaposleni pa so imeli v enakem obdobju le peščico nadur. Če gremo po vrsti z očitki, naj bi Kus Sotoškova izvedla nezakonite volitve v svet ZD, saj je bila vanj izvoljena odgovorna medicinska sestra, ki po statutu to sploh ne more biti. Takšno nezakonito stanje je trajalo zadnja dva mandata direktorice. Prek javnega razpisa za zdravnika naj bi zaposlila svojo hčer, pri tem naj se ne bi izločila iz postopka. Naslednji očitek direktorici je, da naj bi si izplačevala nadure za opravljeno delo kar med rednim delovnim časom, poleg tega naj bi zlorabila položaj in koruptivno ravnala v povezavi z že omenjeno glavno sestro. »V letih od 2011 do 2016 sta si obe skupaj izplačali vrednost nadur v bruto znesku 193.000 evrov, od tega si je direktorica izplačala 161.400 evrov za 4715 nadur, sestra pa 30.740 evrov za 1943 nadur. Vsi preostali zaposleni v ZD, ki jih je 19, so v istem obdobju dobili 6346 evrov za 474 nadur,« so zapisali anonimni prijavitelji v prijavi, ki smo jo pridobili in ki so jo poslali na vse odgovorne inštitucije, od sodišča, inšpektorata, zdravniške zbornice do Komisije za preprečevanje korupcije.

Direktorica molči, župan ne

Ker so obtožbe precej hude, smo jih seveda najprej želeli preveriti pri Ingrid Kus Sotošek, vendar se je odločila za molk. Na naše telefonske klice se ni odzivala, ko pa smo se po elektronski pošti pri njej najavili in ji poslali nekaj vprašanj, o čem bi se pogovarjali, nam je vendarle odgovorila, da v tej fazi ne daje izjav za javnost, ter nam poslala lepe pozdrave. O vsem skupaj pa ni molčal radeški župan Tomaž Režun. Povedal nam je, da občina že dlje prejema pritožbe nezadovoljnih občanov in zaposlenih, ki so konec lanskega leta postale zelo intenzivne in konkretne, poleg tega pa tudi občina kot ustanoviteljica JZ ZD Radeče že dlje ni zadovoljna z odnosom oziroma načinom komunikacije direktorice z njimi kot z ustanoviteljem zavoda. Potem ko je občina direktorico pozvala, da jim pojasni aktualno problematiko, je ta na vprašanja sicer odgovorila, vendar so bila pojasnila po mnenju občine nezadovoljiva, zato so jo znova pozvali k pojasnilom. In zgodba se je ponovila. Ker se težave v radeškem zdravstvenem domu večajo in na občino prihaja vse več pritožb, so se na izredni seji občinskega sveta v začetku marca odločili za nadzor nad poslovanjem zdravstvenega doma, ki je potekal prejšnji teden, v primeru nepravilnosti pa bodo izvedli vse potrebne postopke, ki jih predpisuje zakonodaja. Kot nam je še pojasnil župan, se bodo ti postopki začeli že jutri, torej v sredo, saj je prav za ta dan sklicana izredna seja sveta zavoda JZ ZD Radeče in bo imela eno samo točko – obravnavo predloga ustanovitelja za razrešitev direktorice. »Pri tem pa je treba dodati, da občina Radeče nima pristojnosti za imenovanje in razrešitev direktorja JZ ZD Radeče; skladno s 50. členom statuta JZ ZD Radeče namreč direktorja ZD imenuje in razrešuje svet ZD v soglasju z ustanoviteljem,« je še dodal župan.

»Če direktorica zdaj ne bo odletela, bo to le še en dokaz več, da ne živimo v pravni državi in da pri nas lahko vsakdo dela, kar hoče, in pred našimi očmi zlorablja svoj položaj,« nam je pred sredinim napovedanim glasovanjem o morebitni razrešitvi direktorice še povedala naša anonimna sogovornica iz Radeč. Kot smo izvedeli, se za razrešitev bori tudi prav zato ustanovljena Civilna iniciativa za razrešitev direktorice ZD Radeče, v četrtek pa na to temo pripravlja tiskovno konferenco tudi stranka TRS Radeče. 

Deli s prijatelji