OPROSTILI SO GA

Direktor onkologije ni žalil pomočnice

Objavljeno 24. december 2017 17.46 | Posodobljeno 24. december 2017 17.48 | Piše: Moni Černe

Okrožno sodišče v Kranju oprostilo Janeza Remškarja. Zlata Štiblar Kisić ga je tožila zaradi žaljive obdolžitve.

Nekdanji generalni direktor OI Janez Remškar je bil spoznan za nedolžnega. Foto: Roman Šipić

KRANJ – Okrožno sodišče v Kranju je v kazenski zadevi zoper obdolženega 70-letnega Janeza Remškarja, nekdanjega generalnega direktorja Onkološkega inštituta (OI), po zasebni tožbi, ki jo je 23. 12. 2015 vložila sedanja generalna direktorica OI Zlata Štiblar Kisić, nekdanja ljubljanska okrožna sodnica in svetnica, zaradi kaznivega dejanja obdolžitve po 160. členu kazenska zakonika, Remškarja oprostilo. Sodba je pravnomočna.

Pripravila si je odredbo za nadurno delo

Spomnimo, Štiblar Kisićeva, nekdanja pomočnica Remškarja, ki je do razrešitve 9. septembra 2015 vodil OI, je javno napovedovala ovadbo ter tožbo zoper Remškarja, ker da je z dopisom Informacije o nezakonitem izplačilu nadur (Štiblar Kisićevi, op. a.) na dan 14. 10. 2015, ki ga je takrat prvi mož OI Ljubljana poslal Svetu Onkološkega inštituta in medijem v sporočilu za javnost, zavajal z naslednjo vsebino: »Danes smo od pomočnice generalnega direktorja OI Ljubljana za pravno področje dobili informacijo, da bo imenovana za vršilca dolžnosti generalnega direktorja OI Ljubljana. Menim, da sem vas v skladu s tem dolžan obvestiti, da je bilo na podlagi anonimne prijave ugotovljeno in potrjeno s strani revizorja, da je prejela nezakonito plačilo za nadurno delo, ki presega 5000 evrov. Odredbo za nadurno delo je pripravila sama. Zaradi tega je v pripravi dokumentacija za postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Glede na okoliščine ugotovljene nepravilnosti bo na pristojno tožilstvo zoper njo podana tudi kazenska ovadba zaradi suma storitve kaznivega dejanja goljufije.«

12.000 evrov je zahtevala Zlata Štiblar Kisić za domnevne duševne bolečine.

Bala se je, da doživlja srčni infarkt

Zaradi teh trditev in medijske gonje, tako pravi Štiblar Kisićeva, je doživela šok in hud stres, mučila jo je nespečnost, tiščalo jo je v prsnem košu; misleč, da doživlja srčni infarkt, je na urgentnem oddelku UKC poiskala celo zdravniško pomoč, o opravljenih medicinskih raziskavah ima tudi medicinsko dokumentacijo. Štiblar Kisićeva je javno povedala, da je odredbo o njenih nadurah podpisal Remškar sam, česar pa slednji ni nikoli zanikal.

No, dokazna ocena je po mnenju kranjske sodnice mag. Marjete Dvornik pokazala, da ni točna trditev tožnice Štiblar Kisićeve, da je navajal neresnice, način, kako se je v zvezi s tožnico izražal Remškar, pa po mnenju sodišča ravno tako ni tak, da bi šlo lahko za nespoštovanje človeškega dostojanstva Štiblar Kisićeve ali druge negativne vrednostne sodbe o njej, ravno tako zapis ne vsebuje objektivno žaljivih dejstev ali zaničevanja. Sodišče je sprejelo Remškarjevo razlago, da je bil sam v postopku razrešitve in da se je za tak dopis odločil zaradi varovanja interesov OI in svojih pravic.

Štiblar Kisićevo je sodišče zaradi domnevnih duševnih bolečin, ki jih je priglasila v skupni vrednosti 12.000 evrov in s pripadajočimi obrestmi, napotilo na pot odškodninske pravde. 


Remškar zahteva odškodnino

Janez Remškar toži Onkološki inštitut zaradi domnevne nezakonite razrešitve na dan 9. septembra 2015 in od njega zahteva 93.000 evrov odškodnine. Proces na delovnem sodišču še ni zaključen.

 

Deli s prijatelji