KONEC

Desus v torek iz vlade?

Objavljeno 03. februar 2013 14.22 | Posodobljeno 03. februar 2013 14.22 | Piše: A. L., STA

V novi teden z novo vlado.

LJUBLJANA – Potem ko je vlada Janeza Janše po odhodu dveh ministrov zdaj že opozicijske stranke DL v petek spet dopolnila ekipo, bo končno besedo glede odhoda iz koalicije v torek rekel še svet Desus. Ta teden je sicer pričakovati tudi nadaljevanje pogovorov za oblikovanje t. i. projektne vlade, ki jih vodi začasna vodja PS Alenka Bratušek

Odstopajo 22. februarja

Politično prizorišče postaja vse bolj napeto, in to ne le zaradi odhajanj koalicijskih partnerjev, ampak tudi zaradi notranjih strankarskih dogajanj. Posamezne poteze strank nekateri vidijo prav v luči notranjih razmerij, spremembe v vrhu strank pa so lahko odločilnega pomena tudi za morebitno oblikovanje nove vlade. Janševa vlada se bo v prihodnjih dneh verjetno soočila še z odhodom Desusa iz koalicije. Tak je namreč sklep izvršnega odbora stranke, ki se vse bolj približuje tudi volilnemu kongresu. Odhod te stranke sicer še ne bi takoj naredil nove praznine v vladi. Prvak Desusa Karl Erjavec je namreč že napovedal, da bodo državni sekretarji ter ministra stranke, minister za zunanje zadeve Erjavec in minister za zdravje Tomaž Gantar, odstopne izjave premierju Janši izročili 22. februarja.

Tudi SLS namerava ostati v vladi še do seje državnega zbora, ki bo v začetku marca, NSi pa napoveduje, da bo ostala v tej vladi, dokler bo državni zbor normalno sprejemal njene zakone.

V težavah zaradi zamrznjenega Jankovića

Medtem PS kuje novo, projektno vlado, čeprav največja zavora zanjo še vedno ostaja »zamrznjeni« predsednik PS Zoran Janković, ki ga prav podobno kot Janšo bremenijo očitki protikorupcijske komisije. Ta teden je pričakovati nadaljevanje pogovorov, ki jih vodi začasna vodja PS Alenka Bratušek. Bratuškova se je pretekli teden sestala s prvakom Desusa Erjavcem in tudi z ekipo stranke SD, v kateri ima mandat za te pogovore poslanka Majda Potrata. Čeprav so po srečanju sporočili, da se bodo čim prej spet sestali, je Igor Lukšič v soboto pojasnil, da je bil ta pogovor le vljudnostni obisk. SD je ob tem ugotovila, da »na tej ravni ni vode v bazenu«. »Ko bo voda v bazenu, bi bilo pošteno, da nas povabijo, da gremo skupaj plavat,« je dodal, misleč na zahteve po popolnem umiku Jankovića z vrha PS. Po njegovem mnenju je PS začel pogovore za projektno vlado v neprimernem času, s tem pa da prej vnaša negotovost kot rešuje težavo.

Spomnil je namreč na vprašanje morebitne menjave vodstva v kar treh strankah: PS ima predsednika z zamrznjenim statusom, v SLS bodo zagotovo dobili novo vodstvo, na preizkušnji pa je tudi prvak Desusa Erjavec.

Bratuškova je kljub temu po obisku v SD dejala, da ima po vseh pogovorih za morebitno oblikovanje projektne vlade dober občutek. Kot je pojasnila po srečanju z Erjavcem, s katerim se je pogovarjala že o konkretnih projektih morebitne vlade, načrtujejo v prihodnje skupno srečanje vseh prvakov strank, ki podpirajo to idejo.

Če ga izvolijo, bo spet predsednik

Vsaj minimalni pogoj za oblikovanje nove vlade pa je popoln umik Jankoviča z vrha PS, čeprav Bratuškova zagotavlja, da ima ona polna pooblastila za vodenje stranke. V pogovoru za spletni portal Planet Siol je pojasnila svojo in Jankovićevo vlogo v stranki. »Tako kot drugi člani stranke, če bodo želeli postati predsednik, mora tudi gospod Janković kandidirati na kongresu in samo tako lahko spet postane predsednik,« je jasna Bratuškova. Priznava sicer, da je zamrznitev res malo nenavaden termin, »ampak vse drugo je popolnoma enako, kot če bi šlo za odstop«.

Pričakovati je, da se bo Bratuškova ta teden sestala še s predsednikom SLS Radovanom Žerjavom, ki se je pretekli teden vrnil iz obiska v Indiji. Neuradno so sicer mnenja med poslanci SLS glede vstopa v vlado s PS deljena.

V prihodnjih dneh se bo verjetno že nekoliko razjasnil tudi položaj v SLS, ki izbira svojega novega predsednika. Žerjav namreč vztraja, da s kongresom v začetku marca zapušča vrh stranke.

Za ponedeljek je predviden kolegij vodstva SLS, na katerem bo med drugim potekala razprava tudi o kandidacijskem postopku marčevskega kongresa. V petek je s kandidaturo za predsednika presenetil predsednik panevropskega gibanja Laris Gaiser, medtem ko se minister za kmetijstvo in okolje ter podpredsednik SLS Franc Bogovič glede kandidature še ni odločil.

V izvršilnem odboru Kmečke zveze SLS, ki je kot kandidata za predsednika podprl Gaiserja, pa po navedbah stranke SLS »malce neučakano iščejo novega predsednika«. Postopek evidentiranja kandidatov za organe in funkcije SLS se izteče 11. februarja.

Novi teden, nova sestava vlade

Vlada bo teden začela v novi sestavi. Državni zbor se je namreč že v ponedeljek seznanil z odstopom prvaka DL Gregorja Viranta z mesta predsednika državnega zbora, v četrtek pa še z odstopom Senka Pličaniča s funkcije ministra za pravosodje in javno upravo ter Janeza Šušteršiča s funkcije finančnega ministra.

Predsednik vlade Janša ni čakal, temveč je že dan zatem sam prevzel resor ministrstva za finance, vlada pa je za državna sekretarja na ministrstvu imenovala poslanca SDS Marka Pogačnika in Andreja Širclja. Resor ministrstva za pravosodje in javno upravo je prevzel minister za infrastrukturo in prostor Zvone Černač, vlada pa je za državno sekretarko na tem ministrstvu imenovala Mojco Kucler Dolinar.

Deli s prijatelji