ŽALOSTNI SPOMINI

Denis Zakšek na facebooku še živi

Objavljeno 26. julij 2011 16.30 | Posodobljeno 26. julij 2011 16.30 | Piše: R. S.
Ključne besede: Denis zakšek

Facebook ni umaknil Denisovega profila

Denis skupaj s prijatelji na fotografiji s facebooka

VOLOVNIK – Štirje meseci so že minili od grozovite tragedije, v kateri je po najnovejših policijskih ugotovitvah družinski oče Stane (65) ustrelil 21-letnega sina Denisa in svojo 45-letno ženo Dragico, nato zažgal domačijo in sodil še sebi.

Vendar Denis na družabnem omrežju facebook še vedno živi. Njegov profil je aktiven, še vedno tudi piše, da je v razmerju z dekletom Seilo. Tako na njegovem zidu zasledimo objave njegovih prijateljev, ki Denisu sporočajo, da ga pogrešajo in ne morejo verjeti, da ga ni več z njimi.

Tudi čestitke za rojstni dan

Seila je pred dobrim tednom zapisala, da ga ljubi, in objavila videoposnetek skladbe The Kelly Family: An Angel. Prijatelj Dejan je Denisovo fotografijo uvrstil med najljubše, Peter pa je objavil videokolaž starih posnetkov, kjer ob glasbeni podlogi Bitter Sweet Symphony rock skupine The Verve obuja spomine na lepše dni, ko je bila klapa prijateljev še vesela. Preberemo lahko tudi čestitke za Denisov rojstni dan, ki mu jih pošiljajo tja, kjer je zdaj, skupaj z dobrimi željami, naj ga čuvajo angeli in naj pripravi »fešto tam gor in zažura, tako kot je treba«, kot pravi prijateljica Dušanka.

Facebook profila ne ukine sam od sebe

Strokovnjak za družabna omrežja Matej Špehar pojasnjuje: »S podobnim primerom sem se srečal pred dvema letoma, ko se je prijatelj smrtno ponesrečil na cesti. Ironija je hotela, da bi imel prijatelj dober mesec po tem rojstni dan. Šele ob množici čestitk na njegovem zidu lahko vidimo, kakšna so ta virtualna prijateljstva. Raje ne razmišljam, kako so se počutili svojci ob vsem tem izbruhu rojstnodnevnih čestitk človeku, ki ga že nekaj časa ni bilo med nami.«

Facebook ima funkcijo »memorializing«, s katero svojci ali prijatelji prijavijo smrt uporabnika. V formularju je treba priložiti dokaz (osmrtnica ali časopisni članek) o smrti. Facebook nato zapre profil tako, da ga najdejo in vidijo samo še njegovi FB-prijatelji. Možno je tudi še pisati na pokojnikov zid, kar je potem nekakšna knjiga sožalja. Izključno svojci pa lahko zahtevajo tudi popolni izbris pokojnikovega profila s facebooka v posebnem formularju, kjer morajo priložiti tudi dokazilo o ožjem sorodstvu oziroma skrbništvu.



Deli s prijatelji