OBDAVČITEV

»Davek na nepremičnine je pravičen«

Objavljeno 17. junij 2013 15.56 | Posodobljeno 17. junij 2013 15.58 | Piše: STA, A. K.

Premierki se zdi najbolj prav, da je davčno breme razporejeno pravično.

Na novogradnje bo po novem letu višji davek.

LJUBLJANA – Predlog davka na nepremičnine, ki je do 28. junija v javni obravnavi, je po besedah premierke Alenke Bratušek pravičen. »Tisti, ki imajo več, bodo plačali več,« je odgovorila na vprašanje poslanca SLS Franca Bogoviča, ali res predvideva, da lahko lastniki nepremičnin ob vseh težavah, s katerimi se ubadajo, prenesejo še to obdavčitev.

Obdavčitev nepremičnin bo najmanj negativno vplivala na gospodarsko dejavnost v državi, je prepričana predsednica vlade. Ob tem je opozorila, da se konsolidacija javnih financ nikakor ne da izpeljati samo z varčevanjem, kot je bila politika prejšnje vlade.

Tisti, ki nimajo, ne bodo plačevali davka

»Na strani odhodkov je vlada že posegala, tako vaša kot naša, zato je prav, da tudi na strani prihodkov posežemo v povišanje fiskalne izdatnosti tistih davčnih ukrepov, ki imajo najmanj škodljiv vpliv na gospodarsko rast,« je dejala. Ob tem se ji zdi najbolj prav, da je davčno breme razporejeno pravično: da tisti, ki imajo več in trošijo več, plačajo več davka. »Tisti, ki nimajo, ne bodo plačali davka na nepremičnine,« je izpostavila.

Več davka kot doslej

Od obdavčitve stanovanjskih nepremičnin se bo po predlogu res zbralo več davka kot doslej, vendar pa zdajšnje nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč ne zajema vseh nepremičnin. Nekatere občine ga namreč ne obračunavajo, je povedala. Lastniki poslovnih in industrijskih objektov pa bodo plačevali približno toliko kot zdaj.

Po novem se bodo prihodki od davka na nepremičnine v enakovrednem deležu razdelili med občine in državo. Ta delitev ni nenavadna in bo prispevala tudi h konsolidaciji javnih financ, je dejala Bratuškova.

 

Deli s prijatelji