DO APRILA

Dars z novim razpisom za vzpostavitev elektronskega cestninjenja

Objavljeno 12. februar 2013 13.51 | Posodobljeno 12. februar 2013 13.12 | Piše: STA, A. L.

Imajo za Dars že izbranega kupca?

Cestninska postaja Dob.

LJUBLJANA – Dars je v ponedeljek objavil razpis za vzpostavitev in delovanje elektronskega sistema cestninjenja v prostem prometnem toku. Gre za drugi razpis za izvajalca elektronskega cestninjenja, potem ko je bil prejšnji, objavljen avgusta 2011, sprva šestkrat podaljšan, nato pa marca lani ustavljen. Razpis, ki ne predvideva tehnologije cestninjenja, je odprt do 15. aprila opoldne, Dars pa bo ponudbe javno odprl še isti dan, in sicer uro po izteku roka za oddajo ponudb. Zainteresirani ponudniki, ki lahko le do začetka aprila zastavljajo še morebitna vprašanja o razpisu, morajo za resnost ponudbe predložiti bančno garancijo v višini dveh milijonov evrov.

Posel, če ima že 250 milijonov evrov letnih prihodkov

Ponudnik je lahko posamezna pravna oseba ali več pravnih oseb s skupno ponudbo ob predpostavki, da je vsak izmed njih solidarno odgovoren naročniku za celotno ponudbo in/ali za vsa pogodbena dela. Dars izpostavlja tudi več zahtevanih referenc ponudnikov, med drugim vzpostavitev vsaj enega delujočega cestninskega sistema, vsaj 250 milijonov evrov letnih prihodkov in delež kapitala v sredstvih, ki dosega najmanj 30 odstotkov.

Kupca za Dars že imajo?

Dars je razpis za vzpostavitev elektronskega cestninjenja objavil le nekaj dni po tem, ko ga je vlada uvrstila na seznam naložb, ki jih namerava prodati. Eden od poznavalcev tehnoloških rešitev za cestninjenje je za današnji časnik Dnevnik dejal, da težko razume, zakaj bi nekdo, ki želi iztržiti čim višjo ceno za svoj delež, hkrati še pred prodajo določil način, na katerega bo družba, ki jo bo prodal, ustvarjala veliko večino prihodkov.

»To lahko pomeni le dvoje: ali s privatizacijo ne mislijo resno ali pa imajo za Dars že izbranega kupca, ki jim bo 'pomagal' izbrati dobavitelja cestninskega sistema,« je za časnik povedal neimenovani poznavalec. 

Prvi razpis, na podlagi katerega naj bi izbral ponudnika za izpeljavo projekta vzpostavitve in delovanja večsteznega elektronskega cestninskega sistema v prostem prometnem toku, je Dars objavil avgusta 2011. Razpis je predvideval, da bo elektronsko cestninjenje za težka tovorna vozila vzpostavljeno do oktobra 2012.

Žuganje Evropske komisije

Zaradi vrste revizijskih zahtevkov in kompleksnosti javnega naročila je bil razpis šestkrat podaljšan, postopek pa je vlada nato marca lani ustavila. Ob tem se je vlada sklicevala tudi na dejstvo, da na ravni EU za zdaj še nismo priča poenotenju standardizacije spremljanja prometa na avtocestnih omrežij. Članicam EU, med njimi tudi Sloveniji, je zaradi zamude pri uvedbi elektronskega cestninjenja že septembra lani zažugala Evropska komisija. Članice je opozorila, da morajo narediti več za izpeljavo delovanja evropskega elektronskega cestninjenja, države pa so izpostavile več nejasnosti v zvezi s tem.

Na sicer zelo redkobesednem ministrstvu za infrastrukturo in prostor so septembra lani zagotovili, da bodo vse postopke v zvezi z vzpostavitvijo elektronskega cestninskega sistema v Sloveniji, ki bo skladen z minimalnimi tehničnimi zahtevami glede interoperabilnosti elektronskih cestninskih sistemov v EU, vodili na način, da bo omenjeni sistem v celoti v uporabi najpozneje do konca leta 2014.

Deli s prijatelji