VOŽNJA V NAPAČNO SMER

Dars ponuja posnetke, policija storilca po njih ne išče

Objavljeno 23. junij 2011 13.09 | Posodobljeno 23. junij 2011 13.09 | Piše: D. P.

Neznanca, ki je v ponedeljek ogrožal promet z vožnjo v napačno smer, niso našli

Darsova služba, kjer bdijo nad dogajanjem na slovenskih cestah.
LJUBLJANA, MARIBOR – Slovenska policija ima na voljo pregledovanje kamer Družbe za avtoceste RS (Dars), a tega očitno redno ne počne. Zakaj selektivnost, bomo še poročali, saj na odgovor PU Maribor še čakamo.

V napačno smer

Naj spomnimo – na štajerski avtocesti je v ponedeljek eden od voznikov vozil v napačno smer in ob tem ogrožal promet med priključkoma Slovenska Bistrica jug in Slovenske Konjice.

Policija ga je iskala

Policisti so bili po obvestilu poslani v akcijo, a grešnika niso našli. Na PU Maribor so nam povedali, da je med odsekoma dobre tri minute vožnje in očitno je vozeči v napačno smer zapustil povezavo. Na srečo prometne nesreče ni bilo.

Treba bi mu bilo naviti ušesa

Če bi kršitelja ujeli pri delu, bi ga čakala denarna kazen 1200 evrov in 18 kazenskih točk. Predvsem pa bi mu bilo treba naviti ušesa, saj je spravljal (zavestno ali ne, nas dejansko niti ne zanima) v resno nevarnost udeležence v prometu, s sabo vred.

Dars odgovarja


Z uradnimi vprašanji smo se obrnili na Dars. Zanimalo nas je:

– kdaj odstopijo policiji posnetek s kamer na (avto)cesti,

– kateri pogoji morajo biti izpolnjeni,

– in za koliko časa hranijo posnetke z (avto)cest.

Odgovorili so, da v Dars d. d. omogočajo policistom vpogled v posnetke videonadzornih kamer, ki jih upravljajo. Policisti na podlagi ogleda odločijo, ali je zadeva primerna za sankcioniranje, in posnetke v tem primeru lahko zasežejo. Sicer pa se posnetki hranijo praviloma nekaj dni, odvisno od gostote prometa.

Odgovor policije pričakujemo


Iz tega sledi, da bi lahko posnetke pregledali tudi v primeru, o katerem pišemo. Zakaj tega niso storili, bomo še poročali.
Deli s prijatelji