RAZMERE NA CESTAH

Dars: Mi smo na obilno sneženje pripravljeni

Objavljeno 23. februar 2013 18.15 | Posodobljeno 23. februar 2013 22.38 | Piše: M. U.

Na primorki že izločajo tovornjake.

Cestarji zagotavljajo, da so tudi danes pripravljeni na sneženje (foto: Ljubo Vukelič, Delo).

LJUBLJANA – Močno sneženje je že zajelo južno ter osrednjo Slovenijo in se počasi širi na celotno državo, okrepila pa se bo tudi burja, ki lahko na cestah Primorske gradi snežne nanose in zamete. Družba za avtoceste v RS (Dars) bo tudi danes, ko je pričakovati novo pošiljko snega, vključila vse razpoložljive plužne skupine, ki bodo še pred sneženjem začele preventivno posipanje vozišč. V Darsu so povedali, da bo tako kot v noči na soboto tudi nocoj treba iz prometa izločati tovorna vozila, hkrati pa je zaradi sunkov burje pričakovati zaporo hitre ceste čez Vipavsko dolino za tovornjake in avtobuse.

Močno sneženje je že zajelo južno in osrednjo Slovenijo in se počasi širi na celotno državo.

Primorska avtocesta: če ni nujno, ne na pot

Največ snežnih padavin je pričakovati na primorski avtocesti med Ljubljano in Postojno, kjer naj bi zapadlo tudi do 35 centimetrov snega, vsaj tako kažejo za območje avtocestnega sistema trenutne napovedi Agencije RS za okolje (Arso). Na relaciji med Postojno in Senožečami bo snežnih padavin manj, pri čemer bo sneg predvidoma v nedeljo zjutraj prehajal v dež. Na hitri cesti čez Vipavsko dolino bo ponoči zapadlo predvidoma 10 centimetrov snega.

Burja, zameti, slaba vidljivost

V prvem delu noči se bo burja na Primorskem okrepila in ob hkratnem močnejšem sneženju lahko delala zamete na vozišču. Zaradi vetra je pričakovati tudi slabšo vidljivost. Uporabnikom zlasti primorske avtoceste v Darsu priporočajo, da se, če to ni nujno, ne odpravljajo na pot v času napovedanih vremenskih nevšečnosti in težav v prometu ter naj odhod na pot preložijo na nedeljo. V nasprotnem naj se na pot odpravijo pravočasno, z ustrezno zimsko opremo (zimskimi pnevmatikami), upoštevajo pa naj prometno signalizacijo in vožnjo prilagodijo razmeram na cestišču. 

Na primorki že izločajo tovornjake

Primorska avtocesta je zaradi močnega sneženja, burje, snežnih nanosov in zdrsov vozil zaprta med Nanosom in Senožečami v obe smeri. Promet je preusmerjen na vzporedno regionalno cesto.

Zaradi sneženja se je začelo izločanje tovornih vozil na primorski avtocesti pred počivališčem Ravne proti Ljubljani, na počivališču Povir proti Gabrku in pred cestninsko postajo Log proti Kopru ter na hitri cesti Razdrto–Vrtojba na prehodu Vrtojba proti Podnanosu. Tovornjake izločajo tudi na glavni cesti Podlehnik–mejni prehod Gruškovje in v Podlehniku proti Hrvaški.

Zaradi burje je na glavni cesti Podnanos–Ajdovščina prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton. Zaradi teh razmer so daljše tudi čakalne dobe za tovorna vozila na mejnih prehodih. Na Obrežju je treba na izstop iz države čakati eno uro, na Gruškovju za vstop pol ure, za izstop uro in pol, v Zavrču pa eno uro za izstop iz države. Verige so obvezne na cestah preko Ljubelja, Jezerskega in Korenskega sedla.

Na pot se ne odpravljajte brez zimske opreme.

Kje do informacij na cestah?

Voznikom Dars svetuje, da pred potjo pokličejo prometnoinformacijski center za državne ceste – PIC na številko 1970, kjer jim bodo operaterji skušali dati čim bolj sveže in celovite informacije o stanju na cestah. Stanje na avtocestah in hitrih cestah lahko preverijo tudi na brezplačni glasovni postaji 080 2244. Sicer pa so številne prometne informacije na voljo tudi na spletni strani www.promet.si ali na naslovu http://m.promet.si, ki je prirejen za pregled informacij o stanju na cestah z mobilnimi telefoni, še dodajajo pri Darsu.

Deli s prijatelji