SUPERVIZOR RAZKRIVA

Darežljiva Markeževa (pre)drago plačevala računalnike

Objavljeno 19. marec 2015 22.22 | Posodobljeno 20. marec 2015 02.10 | Piše: P. Pa, T. L.

V času direktorovanja Klavdije Markež je Ljudska univerza Ptuj sedanjemu ptujskemu podžupanu plačala več kot 140.000 evrov za vzdrževanje računalniške opreme.

Klavdija Markež.

LJUBLJANA – Na kandidatko za ministrico za šolstvo Klavdijo Markež se zgrinja vse več obtožb o domnevnih nepravilnostih. In sicer tistih finančne vrste. Kot je znano, je Markeževa med 2004 in 2014 vodila Ljudsko univerzo Ptuj, v času njenega direktorovanja pa so se glede na podatke v Supervizorju dogajale finančne transakcije, na katere je vredno opozoriti.

Naslednica Markeževe predrago pogodbo razdrla

Supervizor namreč kaže, da je Ljudska univerza Ptuj samostojnemu podjetniku Gorazdu Orešku, ki je bil sicer februarja letos imenovan za podžupana ptujske občine, zadolžen za gospodarske dejavnosti, skupno nakazala kar 143.000 evrov. Kot samostojni podjetnik se je Orešek ukvarjal s svetovanjem o računalniških napravah in programih. Poznavalci opozarjajo, da je to za opisano storitev precej visok znesek. Markeževi smo poslali nekaj vprašanj, vendar odgovorov nanje nismo dobili.

Mesečna nakazila Orešku so bila različna in se gibajo med 18 evri (plačilo zadnje storitve avgusta 2013) do dobrih 5100 evrov. Sodelovanje z Oreškom je prekinila Mojca Volk, ki je na direktorskem mestu nasledila Markeževo. Volkova je potrdila, da je Orešek za Ljudsko univerzo Ptuj opravljal storitve računalniške narave (spletna stran, nakup računalniške opreme …), podrobnosti pa ne pozna, saj, tako Volkova, »to ni sodilo v moj krogotok obveznosti«. 

Volkova priznava, da so se ji storitve Oreška zdele drage, zato je poiskala ugodnejšega ponudnika. »Da, zdaj imamo drugega ponudnika tovrstnih storitev – zneski so seveda razvidni na Supervizorju, povprečno pa bi ocenila, da se gibljejo okoli 300 evrov na mesec.«

image

Seznam poslovnih subjektov, s katerimi je poslovala Ljudska univerza Ptuj. (Vir: http://supervizor.kpk-rs.si) 

Direktorica obljublja podroben pregled poslovanja

Iz Supervizorja je razvidno tudi, da so po odhodu Markeževe upadli stroški univerze na račun podjetja Komunala Ptuj. Na vprašanje, zakaj so se znižali stroški po razrešitvi Markeževe, Volkova odgovarja, da plačujejo stroške ogrevanja ter stroške, ki so povezani z vodo. »Z njimi še vedno poslujemo – zneski so prav tako razvidni na Supervizorju.« 

Volkova še pravi, da so jo očitki, češ da se je njena predhodnica okoristila z denarjem univerze (potovanja v Dubaj na račun univerze, urejevanje domače okolice s cipresami), neprijetno presenetili. »Ob prevzemu ljudske univerze je bilo njeno poslovanje pozitivno in nisem sumila na tovrstne nepravilnosti. Zdaj bom še podrobneje pregledala preteklo poslovanje in upam, da se bodo obtožbe, ki letijo na bivšo direktorico, izkazale za neresnične.« 

Za pisarniške dejavnosti 82 tisočakov

Zanimiva so tudi nakazila v času, ko je roko nad poslovanjem držala Markeževa, samostojnemu podjetniku Vladimirju Sitarju, ki se ukvarja z dejavnostjo fotokopiranje, priprava dokumentov in druge posamične pisarniške dejavnosti. Prislužil je namreč 86.000 evrov, ljudska univerza pa je bila njegov daleč najboljši plačnik. Univerza je s Sitarjem sodelovala že pred direktorovanjem Markeževe.

Markeževa: To so čisto ptujski očitki

Markeževa je očitke glede oškodovanja na današnji predstavitvi koalicijskim partnerjem zavrnila. Za časnik Delo pa je dejala, da so vse to »čisto ptujski očitki. To so lokalne zgodbe. Pred desetimi dnevi, ko še nisem bila kandidatka, mi je bivši ptujski župan Štefan Čelan že naravnost povedal, da bom v desetih dnevih zrušena. Vse se je tako zares začelo, ko sem pred lanskimi lokalnimi volitvami podprla sedanjega župana Mirana Senčarja in ne dotedanjega. Takoj je od nekod priletelo anonimno pismo, ki me je poskušalo diskreditirati.« Dodala je, da si želi resno in temeljito revizijo v Ljudski univerzi Ptuj. 

Deli s prijatelji