NA ZADNJI POTI

Danes bodo pokopali Andreja Bajuka

Objavljeno 21. avgust 2011 10.24 | Posodobljeno 21. avgust 2011 10.38 | Piše: M. U.

Zadnje slovo z vojaški častmi in brez medijske navzočnosti

Andrej Bajuk
LJUBLJANA – Na ljubljanskih Žalah se bodo ob 16. uri svojci, prijatelji in politiki poslovili od nekdanjega premierja, ministra in poslanca Andreja Bajuka, ki je v 68. letu starosti umrl zaradi kapi v noči na torek.

Pogreb z vojaški častmi brez medijske navzočnosti

Vlada je na zadnji dopisni seji sklenila, da bo Andrej Bajuk pokopan z vojaškimi častmi. Sklep o določitvi protokolarnih pravil sicer ne določa posebnih slovesnosti ob smrti nekdanjega predsednika vlade, pravila službe v Slovenski vojski pa dovoljujejo, da lahko vlada določi izvedbo pogreba z vojaškimi častmi za osebe po njeni presoji. Takšna določitev je po njihovih navedbah tudi v skladu z željami bližnjih sorodnikov pokojnika. Ob tem so iz vladnega urada za komuniciranje še sporočili, da Bajukovi sorodniki naprošajo medije, da se pogrebne slovesnosti ne udeležijo, ne snemajo in fotografirajo.

Za Slovenijo je dal tudi zdravje

Že v petek so se Bajuka na žalni seji državnega zbora spomnili najvišji predstavniki vseh treh vej oblasti, spomin nanj pa so na žalni seji počastili tudi njegovi sodelavci iz obeh vlad, v katerih je sodeloval. Podpredsednik državnega zbora DZ France Cukjati je spomnil, da je bil Bajuk odličen finančnik in dober človek, ki je svoji domovini dal veliko. Predsednik SDS Janez Janša pa je na žalni seji predstavnikov vlad dejal, da bo v spominu tistih, ki so imeli priložnost in čast delati z njim, ostal kot pošten, srčen in ognjevit zagovornik vsega, kar narekuje zdrava človeška pamet. Nekdanji minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jure Zupan je pokojnika ocenil kot enega najboljših finančnih ministrov in človeka, ki je za Slovenijo dal tudi svoje zdravje.

Žalne knjige so še odprte

Od srede naprej so na vladi, v DZ in na stranki NSi odprte žalne knjige, v katere se lahko do pogreba vpišejo vsi, ki to želijo. Med drugim sta to že storila predsednik vlade Borut Pahor in predsednik republike Danilo Türk.
Obvestilo uredništva: zaradi neprimernih komentarjev smo možnost komentiranja izklopili. V uredništvu spodbujamo demokratičen dialog in dajemo priložnost legitimnega izražanja mnenj vsem zainteresiranim, vendar zahtevamo kulturno raven dialoga.
Deli s prijatelji