ČUDOVITO

Danes bo popolni Lunin mrk

Objavljeno 10. december 2011 08.19 | Posodobljeno 10. december 2011 08.22 | Piše: P. J./STA

Naslednja tri leta Sonce, Luna in Zemlja ne bodo več poravnani.

Iz observatorija na Filipinih so videli Luno takole.
CAPE CANAVERAL, LJUBLJANA – Po svetu bo danes mogoče opazovati zadnji letošnji popolni Lunin mrk, ki ga ne bo več naslednja tri leta. Najlepše bo viden na območju zahodnega Tihega oceana, v celoti ga bodo lahko opazovali v Aziji in Avstraliji, v Sloveniji pa bo tako kot drugod v Evropi viden le delni mrk.
 
Že tretji mrk letos
 
Na območju Severne Amerike bo Luna v času mrka zahajala, v večjem delu Afrike in Evrope pa vzhajala. To bo po januarskem delnem Sončevem mrku in junijskem popolnem Luninem mrku že tretji mrk letos, a zadnji popolni Lunin mrk do leta 2014. Kot na svoji spletni strani navaja Astronomsko društvo Orion Maribor, začetek mrka iz Slovenije ne bo viden. Lahko pa bomo opazovali prehajanje Lune iz Zemljine sence. Lunin vzhod bo nastopil ob 16.06. Zemljino senco bo zapustila ob 17.17, kmalu zatem pa bo začela prehajati v polsenco, ki jo bo popolnoma zapustila ob 18.30. Društvo Orion bo ob jasnem vremenu v Mariboru na zgornjem parkirišču Europarka pripravilo javno opazovanje mrka, in sicer od 16. ure naprej. 
 
Rdeča luna
 
Lunin mrk nastane, ko so Sonce, Zemlja in Luna poravnani. Sonce sicer osvetljuje Luno, med mrkom pa gre polna Luna skozi senco, ki jo meče Zemlja. Luna bi sicer morala tedaj postati nevidna, vendar se to ne zgodi, saj jo doseže nekaj žarkov in se zato obarva rdeče.
Deli s prijatelji