8. MAREC PO SLOVENSKO

Dan žena: manj žensk dela, več jih je brezposelnih, dobili smo prvo mandatarko

Objavljeno 08. marec 2013 09.04 | Posodobljeno 08. marec 2013 09.04 | Piše: A. L., STA

Varuhinja Vlasta Nussdorfer opozarja, da ne moremo biti povsem zadovoljni z doseženim na področju enakosti spolov.

Slovenska prestolnica je bila obsijana s soncem.

LJUBLJANA – Mednarodni dan žensk, 8. marec, letos poteka pod geslom Čas je, da naredimo konec nasilju nad ženskami. V Sloveniji je bilo lani obravnavano več kot 6500 kaznivih dejanj s področja zakonske zveze, družine in otrok. Varuhinja Vlasta Nussdorfer pa opozarja, da ne moremo biti povsem zadovoljni z doseženim na področju enakosti spolov.

Manj žensk dela, več jih je brezposelnih

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun ob mednarodnem dnevu žensk opozarja, da obstaja splošna resnica, ki mora veljati v vseh državah, kulturah in skupnostih: nasilje nad ženskami ni nikoli sprejemljivo in opravičljivo in ga nikoli ni mogoče dopustiti. V Sloveniji pa je ob tem dnevu slišati tudi opozorila glede neenakosti spolov. Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer opozarja na razkorak med zagotovljeno pravno enakostjo žensk in moških ter njenim udejanjanjem v praksi. Delež žensk med delovno aktivnim prebivalstvom je nižji od deleža moških, med brezposelnimi pa je žensk več, navaja.

Z zakonom določati minimalni delež

Minister za delo, družino in socialne zadeve, ki opravlja tekoče posle, Andrej Vizjak priznava, da je položaj žensk v Sloveniji še vedno slabši od položaja moških. Zakonska določitev minimalnega deleža vsakega od spolov na kandidatnih listah je po njegovem mnenju izboljšala stanje na področju zastopanosti žensk in moških v političnem odločanju, ministrstvo pa bo v prihodnje okrepilo svoja prizadevanja za boljšo zastopanost žensk tudi v politiki na lokalni ravni, je zapisal.

Prva mandatarka

V Sloveniji smo letošnji 8. marec dočakali s prvo mandatarko v samostojni državi. Nedavno sprejeta novela zakona o vladi pa napoveduje več pozornosti zagotavljanju enakih možnosti za vse, saj bo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve po novem tudi ministrstvo za enake možnosti.

Dogodki

Ob mednarodnem dnevu se bo tudi danes zvrstilo več dogodkov. Tako bo v Ljubljani med drugim okrogla miza o vlogi in položaju žensk v času ekonomske krize, ki jo pripravlja informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije bo podelila priznanje roža mogota za dosežek leta za enake možnosti žensk in moških. V Hiši eksperimentov v Ljubljani bo organiziran dan spolov.

Od 1977 je 8. marec mednarodni dan žensk

Pobudo za praznovanje dneva, ki bi bil posvečen vsem ženskam, je leta 1910 na drugi mednarodni konferenci socialističnih žensk v danskem Københavnu dala nemška komunistka Clara Zetkin. Generalna skupščina ZN je leta 1977 z resolucijo določila 8. marec kot mednarodni dan žensk. Na ta dan leta 1857 so v New Yorku ženske, zaposlene v tekstilni industriji, protestirale proti nečloveškim delovnim razmeram in nizkim mezdam.

Deli s prijatelji