PREPLAČANO

Damijan: Izjave Janeza Janše so nas stale natanko milijon in 273 tisočakov

Objavljeno 11. julij 2012 20.07 | Posodobljeno 11. julij 2012 20.07 | Piše: S. J.

Bivši minister prve Janševe vlade je pojasnil, da imajo premierjeve izjave visoko ceno.

Damijan si želi, da bi vlada manj govorila in več storila.

LJUBLJANA – Jože P. Damijan, bivši minister za razvoj v prvi vladi Janeza Janše in ekonomist, se je na svojem blogu razpisal o ceni izjav premierja Janše. Premierjeva izjava, da bi tudi Slovenija utegnila slediti Španiji in Cipru in EU zaprositi za pomoč, je namreč razburkala mnoge vode. Janša pa je kasneje pojasnil, da Slovenija ne bo šesta članica EU, ki bo morala zaprositi za pomoč. Minister za finance Janez Šušteršič je celo priznal, da so bile izjave predsednika vlade 'nespretne', njegova komunikacija pa 'preveč iskrena'.

Takšne izjave ustvarjajo negativno psihozo

Da so takšne izjave zdaj izredno škodljive je na svojem blogu poudaril Damijan: »Vodijo namreč k ustvarjanju negativne psihoze med prebivalstvom, med mednarodnimi inštitucijami in k spodbujanju panike na finančnih trgih. Tovrstne nespretne izjave so lahko izjemno drage in jasno izračunljive za javne finance.«

Izjave so nas stale milijon in 273 tisoč evrov

Ekonomist je tako izračunal, da je »slovenske javne finance nespretna in preveč iskrena komunikacija predsednika vlade stala natanko 1 milijon in 273 tisoč evrov, kolikor bo Slovenija morala odplačati več obresti na novoizdane zakladne menice«.

Še pomembnejše pa je, da tako predsednik vlade kot celotna vlada nehata govoriti in končno naredita nekaj konkretnega, kar bo izboljšalo kredibilnost Slovenije v tujini.

Do te vsote je Damijan prišel relativno preprosto: »Slovenija se je denimo včeraj dodatno zadolžila na mednarodnih finančnih trgih, pri čemer je 6-mesečne zakladne menice v vrednosti 91,7 mio evrov prodala po 2,5-odstotni obrestni meri, ki je za dobro odstotno točko višja od cene, ki jo je dosegla v prvi polovici maja letos. Za 12-mesečne zakladne menice v vrednosti 62,1 mio evra pa bo morala plačati 3-odstotne obresti, medtem ko je pred enim mesecem obrestna mera znašala 2,5 %.«

Treba je upoštevati še dolgoročno zadolžitev

Bivši minister brez listnice je poudaril, da stroški nepremišljenih izjav ne znašajo le 1,273 milijona evrov, ampak bodo še višji, »če upoštevamo še dolgoročno zadolžitev, saj so finančni trgi nemudoma reagirali tudi z dvigom zahtevanega donosa na 10-letne obveznice. Ta strošek pa bo nastopil, ko bo Slovenija izdala nove dolgoročne obveznice.«

Mednarodni investitorji se nas bodo še bolj izogibali

K merljivim stroškom je Damijan dodal še nemerljive stroške, ki se kažejo predvsem v ustvarjanju negativne klime med mednarodnimi investitorji, ki se bodo po njegovem mnenju zdaj še bolj izogibali naložbam v Sloveniji in dokapitalizaciji naših bank. Ravno te pa, kot je zapisal Damijan, zdaj res potrebujejo svež tuji kapital kot Sahara vodo.

Naše banke zdaj res potrebujejo svež tuji kapital kot Sahara vodo.

Namesto umirjanja situacije raje polemiziranje s Financial Timesom

Da se je negativna podoba o Sloveniji razširila daleč preko naših meja, po Damijanovem mnenju dokazuje tudi članek v Financial Timesu (FT). »Ampak naš predsednik vlade se je seveda takoj lotil polemiziranja s FT, namesto umirjanja situacije, ki jo je sam 'nespretno' in 'preveč iskreno' razburkal,« je zapisal Damijan.

Damijan predlaga, da predsednik vlade in celotna vlada nehata govoriti

In kaj profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti predlaga Sloveniji? »Trenutno torej ni pametno, da se Slovenija na novo zadolžuje. Treba je počakati, da se vznemirjenje na finančnih trgih zaradi izjav predsednika vlade poleže. Še pomembnejše pa je, da tako predsednik vlade kot celotna vlada nehata govoriti in končno naredita nekaj konkretnega, kar bo izboljšalo kredibilnost Slovenije v tujini,« meni Damijan.

Deli s prijatelji