INDONEZIJA

Cunami zahteval več kot 400 življenj

Objavljeno 29. oktober 2010 12.39 | Posodobljeno 29. oktober 2010 12.39 | Piše: T. L./STA

Upanja, da je med 303 pogrešanimi še kdo preživel, je vse manj

Davi je znova izbruhnil vulkan Merapi.
DŽAKARTA – Cunami, ki je v ponedeljek prizadel zahod Indonezije, je po zadnjih uradnih podatkih zahteval najmanj 408 življenj, medtem ko je upanja, da je kdo med 303 pogrešanimi še živ, vse manj. Z Jave pa so poročali, da je davi znova izbruhnil vulkan Merapi, in to tri dni po tem, ko je zahteval 34 življenj. Poročil o morebitnih novih žrtvah ali škodi ni.

Predstavnik oblasti za naravne katastrofe Agus Prayitno je povedal, da na otočju Mentavai zahodno od Sumatre, ki ga je v ponedeljek prizadel potres z magnitudo 7,7, skoraj 13.000 ljudi živi v zasilnih bivališčih. Na otokih so popotresni valovi, ki so dosegli višino tri metre, nekaj vasi povsem uničili.

Šestmetrski valovi


Iskanje pogrešanih sicer ovirajo nevihte in visoki valovi, ki ponekod dosegajo šest metrov. Po besedah Adeja Edwarda, vodje regionalne agencije za naravne katastrofe, domnevajo, da je od pogrešanih živih le kakih sto, ki so se zatekli v hribe. Druge naj bi odneslo morje ali pa pod sabo pokopalo blato.

Guverner Zahodne Sumatre Irwan Prayitno je dejal, da nujno potrebujejo pomoč v hitrih čolnih in dodatnih reševalcih, ki bi pomagali pri pobiranju trupel in pomoči tistim, ki so odrezani od sveta. Reševalci pa potrebujejo več vreč za trupla, saj se bojijo, da bi lahko prišlo do izbruha bolezni.
Deli s prijatelji