PREISKAVA

Židan: Približali smo se policijski državi

Objavljeno 12. marec 2015 23.27 | Posodobljeno 12. marec 2015 23.30 | Piše: STA, Ma. F.

Predsednik SD Dejan Židan se je ostro odzval na policijske preiskave.

Poslanec SD Dejan Židan.

LJUBLJANA – Vodstvo SD je na srečanju članstva v Ljubljani poudarilo vlogo stranke v vladi. Ministrica Anja Kopač Mrak si ni mislila, kot je dejala, da bo tako težko braniti pravice ljudi, kot je v tem trenutku s to vlado. Predsednik SD Dejan Židan pa se je ostro odzval na policijske preiskave, s katerimi smo se po njegovem mnenju približali policijski državi.

Demokracija ima po Židanovih besedah svoja načela. »Nismo se odločili za samostojno Slovenijo zato, da bomo živeli v policijski državi,« je poudaril in se s tem odzval na sredine policijske preiskave poslanke in predsednice ZaAB Alenke Bratušek zaradi njene kandidature za evropsko komisarko v času, ko je vodila vlado.

»V državni zbor so vstopili ljudje s pištolami in ovirali delo, brez najave so vstopili tudi v prostore vlade,« je spomnil Židan. V SD po njegovih besedah pričakujejo odziv pristojnih institucij, tudi vlade in državnega zbora.

Ne razumejo vsi, kaj je tržni sistem

Po njegovem prepričanju se je SD od vseh strank v koaliciji najbolj jasno opredelila do javnega in zasebnega. Spomnil je na izjavo ministra za finance Dušana Mramorja, ki je v zvezi s prejemanjem honorarjev opozoril, da smo zdaj v tržni ekonomiji, ne več v komunizmu. A po Židanovem mnenju je težava, ker vsi ne razumejo, kaj je tržni sistem.

»To v nobenem primeru ni to, da delaš v varnem naročju države. V naročju države se izšolaš, koristiš dopust, bolniško na račun države kot zaposlen v javnem sektorju, potem pa znanje, ki ga dobiš kot javni uslužbenec, prodajaš za svoj žep,« je ponazoril.

Tako imajo po njegovih besedah pravico in dolžnost, da v praksi zahtevajo ločitev javnega in zasebnega tako v šolstvu kot v zdravstvu.

»Nisem si mislila, da bo kdaj tako težko braniti pravice ljudi«

Predsednik SD je izpostavil še ravnanje z državnim premoženjem, s katerim po njegovih besedah ne more upravljati neki finančni lobi. »Naš boj za to, da je upravljanje preglednejše, ni vedno viden. Verjetno zato, ker smo kot partner vedno strašno pošteni,« je ocenil. Če ne bi bilo SD v tej vladi, po Židanovih besedah tudi ne bi bilo »ne duha ne sluha« o znižanju prejemkov v Družbi za upravljanje slabih terjatev. Tako vztrajajo tudi pri oceni pravilnega vrednotenja slabih terjatev.

Vloge SD v vladi se je dotaknila tudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Kopač Mrakova. Ljudem bo treba po njenem prepričanju povedati, kako močan blok je SD v vladi. »Nisem si mislila, da bo kdaj tako težko braniti pravice ljudi, kot je v tem trenutku s to vlado. Če bi to vedela, verjetno ne bi prevzela te vloge,« je dejala.

Deli s prijatelji