MIGRANTSKA KRIZA

Zaradi migrantov na vlakih mogoča gneča

Objavljeno 01. november 2015 13.18 | Posodobljeno 01. november 2015 13.18 | Piše: K. K.

Nekaj minut čez 9. uro je na začasni plato, ki so ga Slovenske železnice v dogovoru z ministrstvom za notranje zadeve in občino Šentilj zgradile v le nekaj dneh, iz Dobove pripeljal prvi vlak z migranti.

ŠENTILJ – Nekaj minut čez 9. uro je na začasni plato, ki so ga Slovenske železnice (SŽ) v dogovoru z ministrstvom za notranje zadeve in občino Šentilj zgradile v le nekaj dneh, iz Dobove pripeljal prvi vlak z migranti. Začasni plato, ki so ga zaposleni Slovenskih železnic dokončali včeraj, stoji v neposredni bližini nastanitvenega centra v Šentilju. Vožnja posebnega vlaka in izstop migrantov z vlaka sta potekala urejeno in nadzorovano, sporočajo iz Slovenskih železnic. 

Občasno je lahko na vlakih gneča

Slovenske železnice so za prevoze migrantov namenile več potniških vagonov, zato bodo nekateri vlaki po Sloveniji vozili z manj vagoni. Občasno bi se lahko na določenih relacijah zato pojavila gneča na vlakih. Potnikom se za morebitno gnečo ali zamude vlakov opravičujejo in prosijo za razumevanje. SŽ s prevozi neposredno zagotavljajo, da potekajo migracije ogromnega števila prebežnikov čez Slovenijo urejeno in nadzorovano. Pri tem sodelujejo s policijo in z drugimi državnimi organi. Z urejenimi posebnimi prevozi migrantov lahko zagotovijo, da se ti ne bodo nenadzorovano gibali po cestah in progah – kot se je to dogajalo v sosednjih državah –, saj bi lahko s tem ogrožali sebe in druge udeležence v prometu ali popolnoma ustavili promet. Poleg tega pa urejen in usklajen odziv vseh državnih organov in drugih omogoča najvišjo raven varnosti za vse. 

Olajšanje za policiste

Miran Šadl iz mariborske policije poroča, da se od danes od 7. ure vlaki Slovenskih železnic, s katerimi bodo vozili migrante z drugih območij po Sloveniji v nastanitveni center Šentilj, ne bodo več ustavljali na železniški postaji Šentilj, temveč bodo migrante pripeljali v neposredno bližino nastanitvenega centra. »V želji prisluhniti ljudem in pričakovanjem lokalne skupnosti sta namreč ministrstvo za notranje zadeve in občina Šentilj podpisala dogovor in s postavitvijo začasnega perona zagotovila rešitev, ki je bolj sprejemljiva tako za krajane, migrante kot tudi za vse, ki se z migracijami ukvarjajo. Prvi vlak z migranti je iz Dobove na začasno železniško postajo prispel okoli 9.10.« Ob tej priložnosti je Rafael Viltužnik, pomočnik direktorja Policijske uprave Maribor, povedal, da je policija zelo zadovoljna z ureditvijo začasne železniške postaje. To bo zelo olajšalo delo tudi policiji, saj bodo migrante v nastanitveni center spremljali na razdalji vsega okoli 150 metrov in ne več skozi celotno naselje kot doslej. S tem so pridobili čas, po drugi strani pa tudi na področju varnosti, kar pa je najpomembneje, prisluhnili so lokalnemu prebivalstvu. Zaradi te pridobitve ne bo več prihajalo do zapor cest v Šentilju, s čimer pa se bo spet povečala pretočnost prometa.

Stanje po Sloveniji

Danes je ob 6.00 je bilo v nastanitvenem centru Šentilj 2610 migrantov. Ob 9.10 je iz Dobove v Šentilj na novo začasno železniško postajo prispel vlak z 824 migranti, ki so jih nastanili v nastanitvenem centru Šentilj. Avstrijski varnostni organi so ob 10. 30 na bivšem starem mejnem prehodu Šentilj  v svojo državo sprejeli 500 migrantov, še dodatnih 500 pa ob 11.30. Trenutno je v nastanitvenem centru v Šentilju 2452 oseb.

Sprejemna centra v Središču ob Dravi in Gruškovju sta trenutno prazna, vendar so hrvaški varnostni organi najavili, da bodo med 13. In 14. uro na mednarodni mejni prehod Gruškovje pripeljali osem avtobusov z nekaj več kot 414 migranti. Vse bodo registrirali v sprejemnem centru Gruškovje, nato pa jih bodo z avtobusi prepeljali v nastanitveni center Šentilj. V popoldanskih urah pričakujejo v nastanitvenem centru Šentilj prihod 10 avtobusov iz Dobove z nekaj manj kot 500 migranti. Drugih najav na PU Maribor trenutno nimajo.

V nastanitvenem centru v Gornji Radgoni je bilo nastanjenih 1223 migrantov. Danes pred 9. uro je prva skupina migrantov (okrog 600) začela zapuščati nastanitveni center. Odšli so proti nekdanjemu mejnemu prehodu v Gornji Radgoni. Avstrijski varnostni organi migrante sprejemajo. Promet čez reko Muro je urejen s semaforji in poteka izmenično enosmerno.

V nastanitvenem centru v Lendavi in v sprejemnih centrih v Petišovcih in Dolgi vasi trenutno ni migrantov.

Danes ob 6.30 je izredni potniški vlak iz Dobove prek Jesenic v Avstrijo prepeljal 600 v Sloveniji že evidentiranih migrantov. Prevoz je enako kot vsi prejšnji potekal v organiziranem spremstvu policije z vednostjo in odobritvijo avstrijskih varnostnih organov o njihovem sprejetju. 

Včeraj in danes ponoči je na mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova pripeljalo sedem vlakov, na katerih je bilo okoli 7500 migrantov. Šesti vlak, na katerem je bilo 1068 migrantov, je prispel ob 22.30, zadnji, s 1068 tujci, pa danes nekaj pred 2. uro. Po opravljenih postopkih evidentiranja, zdravstveni in humanitarni oskrbi so vsi tujci v spremstvu policistov nadaljevali pot v sprejemne in nastanitvene centre v notranjosti države.

Ob 5.30 je z železniške postaje Dobova proti Šentilju odpeljal vlak s 1068 migranti.

Trenutno v sprejemnih centrih na območju Posavja ni migrantov, naslednji vlak pa pričakujejo okoli 19. ure. Na vlaku naj bi bilo po podatkih hrvaških varnostnih organov nekaj več kot 1000 migrantov.

Deli s prijatelji