TESTNI PILOT

Zaporniki na Povšetovi poskusni zajčki

Objavljeno 02. avgust 2011 10.36 | Posodobljeno 02. avgust 2011 10.36 | Piše: P. J.

Prostovoljci želijo navdušiti zapornike nad vrtnarstvom in zelenjavarstvom

Fotografija je simbolična.
LJUBLJANA – Skupina mednarodnih prostovoljcev bo neizkoriščeno zelenico pred zaporom na Povšetovi v Ljubljani danes poskušala spremeniti v zelenjavni vrt. Sodelovali pa bodo tudi zaporniki, so povedali v klubu prostovoljcev zavoda Voluntariat, ki je organizator akcije.

Zaporniški zelenjavarji

»To bo pilotni projekt, naš namen pa je, da bi zaporniki sami pridelovali zelenjavo na teh površinah,« je  dejal Urban Presker iz zavoda. »Želimo jih navdušiti za to početje,« pravi.

Skupina približno 20 prostovoljcev bo naredila dve klasični gredici, eno gredico pa bodo uredili po načelih permakulture, je pojasnil. Že od maja so potekale delavnice za mlade na temo permakulture, ki pa so bile v učilnicah. Zdaj želijo teoretično znanje uporabiti v praksi.

Vrtovi in rastlinjaki

»Skušamo motivirati tako zaposlene v zaporu kot varovance, da bi vrtovi zapora, ki so bile včasih res ogromni, zaživeli. Tam je celo rastlinjak,« je dejal.

Tu je po njegovih besedah tudi prostor, da bi se izvajale izobraževalne aktivnosti znotraj nacionalnih poklicnih kvalifikacij za program vrtnarja. Po zakonu so v zaporu namreč dolžni svojim varovancem omogočiti izobraževalne aktivnosti, pravi.

Akcija sodi v okvir programa Mladi v akciji, ki ga finančno podpira Evropska komisija in je namenjen izobraževanju mladih, zlasti mladih z manj priložnostmi.

Deli s prijatelji