FESTIVAL POTIC

Za potice nagrajeni tudi 
moški, ne samo ženske

Objavljeno 13. april 2017 16.07 | Posodobljeno 13. april 2017 16.18 | Piše: Darko Naraglav

Na 14. Festivalu potic v Preboldu so podelili kar 49 zlatih priznanj.

Približno tretjina dobitnikov zlatih priznanj od skupno 49, ki so se udeležili sklepne prireditve in lastnoročno prejeli priznanje. Foto Darko Naraglav

PREBOLD – Slovenci si tradicionalne cerkvene praznike, kot sta velika noč in božič, težko predstavljamo brez potice, na mizi pa so tudi ob drugih priložnostih – različnih jubilejih, osebnih praznikih, porokah. Da bi potica dobila še večjo veljavo in pomen, da bi lahko gospodinje pokazale, kakšne pečejo, preverile svoje znanje in si izmenjale izkušnje, se je v Društvu podeželskih žena občine Prebold pred 15 leti porodila ideja o organizaciji festivala potic v velikonočnem času.

Ideja je nekaj mesecev zatem padla na plodna tla in rodil se je Festival potic. Deset let ga je pripravljalo Društvo podeželskih žena občine Prebold pod vodstvom predsednice Danice Uplaznik, nato ga je prevzelo tamkajšnje Kulturno društvo Antona Schwaba, ki deluje v okviru preboldske župnije. V sodelovanju z nekdanjo glavno organizatorko in pobudnico festivala Danico Uplaznik in občino so konec tedna izpeljali že 14. Festival potic.

Po ustaljenem vrstnem redu je potice in kolače najprej ocenila strokovna komisija, nato pa je bila v dvorani Aninega doma slovesna prireditev s kulturnim programom, z odprtjem in blagoslovom razstave potic ter razglasitvijo rezultatov in podelitvijo priznanj. Prireditev je vodila Katarina Petač, ki se je med drugim pogovorila s tremi poznavalkami potic, Danico Uplaznik, Faniko Burjan in Marijo Vozlič.

Rekordno število zlatih priznanj

Za prijetno kulturno doživetje so uvodoma poskrbele članice Gledališke skupine Tampatu, ki deluje v OŠ Griže pod vodstvom Andreje Kronovšek. Učenke Eva Krušnik, Ema Rom Zupanc, Lava Vovk Petrovski in Kaja Fijavž Pirnat so zaigrale skeč Tri smrklje in nepomita posoda, dvorano je preplavila pesem Moškega pevskega zbora Prebold pod vodstvom Ane Rudnik Pavlice, svoje znanje pa je pokazal tudi mladi slepi glasbenik Urh Štrakl, ki je na klavirju zaigral skladbo Sinička ter Kekčevo pesem, zraven še zapel ter komu celo orosil oko. Župan Vinko Debelak je izrazil veselje in zadovoljstvo, da se festival uspešno nadaljuje ter tako tudi ohranja pomen in dediščino potic v slovenskem prostoru. Blagoslov domiselno razstavljenih potic – razstavni prostor je bil lepo okrašen z velikonočnimi aranžmaji Tončke Podgorski – je blagoslovil domači župnik Damjan Ratajc. Komisija je letos ocenila 69 potic in kolačev, ki so jih na ocenjevanje prinesli udeleženci iz domačega okolja Spodnje Savinjske doline in tudi od drugod, med njimi dijaki Šolskega centra Šentjur, članice Društva upokojencev Škofja vas in kuharji ter stanovalci Doma starejših Prebold.

Komisija je ocenjevala zunanji videz izdelka, barvo in okus skorje ter sredice. Na osnovi zbranih točk je 49 poticam podelila zlato priznanje – kar je rekordno število, ki kaže na precejšen dvig kakovosti v primerjavi s prejšnjimi leti –, osem jih je dobilo srebrno, sedem bronasto, petim pa so dali priznanje za sodelovanje. Najvišje priznanje festivala, znak kakovosti za trikratno zaporedno osvojitev zlatega priznanja, so letos prejeli Marica Vodovnik, Zdenka Lokan, Jakob Krk, Miha Fonda, Marija Hribar (vsi za orehovo potico) in Marija Vozlič (za lešnikov kolač), ki je znak kakovosti za orehovo potico že prejela.

Vse razstavljene potice so tudi letos podarili domovom starejših občanov v Preboldu, Galiciji, na Polzeli in Vranskem. 

Deli s prijatelji