ZAPUŠČANJE FUNKCIJ

Z ministricami odhajajo tudi državni sekretarji

Objavljeno 28. junij 2011 19.19 | Posodobljeno 28. junij 2011 19.19 | Piše: Ma. F./STA

Največ tri mesece po odstopu so upravičeni do prejemanja nadomestila plače

Borut Pahor je državnega sekretarja na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jozsefa Györkösa povabil, naj ostane na funkciji.
LJUBLJANA – Z odhodom ministrice za gospodarstvo Darje Radić, ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs in ministrice za kulturo Majde Širca svoje funkcije zapuščajo tudi njihovi državni sekretarji. Poleg tega s svojih delovnih mest praviloma odhajajo še zaposleni v kabinetih, vezani na mandat ministric. Zakon o državni upravi namreč določa, da državnemu sekretarju preneha funkcija z dnem prenehanja funkcije ministra.

Državni sekretar na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jozsef Györkös je funkcijo že zapustil hkrati z ministrom Gregorjem Golobičem ter odšel z ministrstva. Premier Borut Pahor ga je sicer povabil, da ostane na funkciji, a je Györkös to možnost zavrnil.

Državna sekretarka Tina Teržan je bila že pred nastopom funkcije zaposlena na ministrstvu za javno upravo in se na svoje prejšnje delovno mesto vrača takoj po koncu mandata ministrice Pavlinič Krebsove.

Tudi Stojan Pelko bo položaj državnega sekretarja zapustil skupaj z ministrico Majdo Širca. Prav tako funkcijo državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarstvo zapušča Janko Burgar, ki se vrača na prejšnje delovno mesto na ministrstvu.

Državni sekretarji so v skladu z zakonom največ tri mesece po odstopu upravičeni do prejemanja nadomestila plače, lahko pa tudi devet mesecev, če v tem času izpolnijo pogoje za upokojitev.

S prenehanjem funkcije ministra v skladu z zakonom preneha tudi delovno razmerje osebam na delovnih mestih, vezanih na osebno zaupanje funkcionarja (kabinetne zaposlitve). Po prenehanju delovnega razmerja so ti uslužbenci upravičeni do odpravnine v znesku treh osnovnih plač, če je uslužbenec imel to pravico določeno v pogodbi o zaposlitvi.

Na ministrstvu za javno upravo so na mandat ministrice Pavlinič Krebsove vezane še vodja kabineta Janja Rebić Avguštin, ki se vrača na prejšnje delovno mesto v protokol, Tomaž Zver in predstavnica za odnose z javnostjo Katja Mihelj Nagode. Zagotovo z ministrico odhajata vodja kabineta in Tomaž Zver, so pojasnili v kabinetu.

Na ministrstvu za gospodarstvo sta na mandat ministrice vezana še vodja kabineta Nuša Zajc, ki je na porodniškem dopustu, in Klemen Grošelj, ki jo po pooblastilu nadomešča. Oba svoje delovno mesto z ministrico Radićevo zapuščata.

Na ministrstvu za kulturo so na mandat ministrice Majde Širca vezane vodja kabineta Petra Ložar in dve sekretarki. Vse tri bodo svoja delovna mesta z odhodom ministrice zapustile.

Na ministrstvu za visoko šolstvo so bili na mandat ministra Golobiča vezani še štirje zaposleni, in sicer vodja kabineta Tina Hrastnik, svetovalka Janja Komljenovič, svetovalka v službi za odnose z javnostjo Karmen Jereb in še Mateja Mešl. Hrastnikova, Komljenovičeva in Jerebova so svoje delovno mesto že zapustile.

Deli s prijatelji