POSEBNI UKREPI

Vlada bi Mercator ščitila z zakonom

Objavljeno 13. april 2017 16.40 | Posodobljeno 13. april 2017 16.40 | Piše: STA, K. K.

Vlada je v luči krize hrvaškega Agrokorja in potencialnih učinkov na Mercator sprejela predlog zakona o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena za Slovenijo.

LJUBLJANA – Vlada je v luči krize hrvaškega Agrokorja in potencialnih učinkov na Mercator sprejela predlog zakona o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena za Slovenijo. Namen je zaščititi družbo sistemskega pomena pred izčrpavanjem večinskega lastnika, ki je v insolvenčnem postopku.

Za podjetja, ki zaposlujejo več kot 6000 ljudi

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, bo zakon veljal za gospodarske družbe sistemskega pomena, ki s svojim delovanjem bistveno vplivajo na gospodarsko, socialno in finančno stabilnost države. »Veljal bo za podjetja, ki v Sloveniji zaposlujejo vsaj 6000 ljudi in imajo več kot milijardo evrov čistih prihodkov od prodaje,« je pojasnil. Če bo večinski lastnik takega podjetja v insolvenčnem postopku, bo lahko vlada sodišču predlagala imenovanje začasnega izrednega člana uprave. Ta bi bil pristojen le za posle, ki so povezani z večinskim lastnikom, in ne bi imel pristojnosti pri vodenju rednih poslov. Tako po ministrovih besedah tudi ne bi kršili zasebne gospodarske pobude.

Nujno naprej

Predlog zakona bo v državni zbor poslan za obravnavo po nujnem postopku. Vlada bo lahko zakon aktivirala kadar koli po njegovi uveljavitvi, je povedal minister. »Poslovanje Mercatorja je trenutno stabilno. S tem ne želimo ustvariti nikakršne vznemirjenosti ali vtisa, da so ogrožena delovna mesta v Sloveniji,« je dejal minister. Počivalšek je v torek, ko je razkril, da imajo pripravljen predlog zakona, dejal, da je cilj zaščititi poslovanje Mercatorja in delovna mesta v Sloveniji, če bo to potrebno.

Ministrova izjava je sledila sklicu izredne seje nadzornega sveta Mercatorja, ki bo v petek in na kateri naj bi nadzorniki razpravljali o poslovanju Mercatorja in odvisnih družb ter pregledali pogodbe na področjih nabave, trženja in svetovanja, da bi ugotovili, ali večinski lastnik, hrvaški Agrokor, družbo izčrpava. Mercatorjeva uprava je napovedala, da bo nadzornikom predstavila »vse potrebne argumente, pogodbe in druge dokumente, da se ovržejo vsi dvomi na področju poslovanja in sklepanja pogodb«.

Deli s prijatelji