BURNO

Virantu očitajo neetičnost in zlorabo položaja

Objavljeno 17. januar 2013 20.42 | Posodobljeno 17. januar 2013 20.43 | Piše: Mo. S.

Jože Tanko in Igor Jurišič sta na predsednika DZ naslovila dva dopisa.

Gregor Virant.

LJUBLJANA – Po ugotovitvah, ki jih je v zvezi s predsednikom vlade Janezom Janšo in ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem javnosti predstavila Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), se odzivi, vprašanja in namigovanja kar ne morejo končati.

Svojega neetičnega ravnanja ne omenja

Tokrat je na udaru še predsednik državnega zbora (DZ) in Državljanske liste (DL) Gregor Virant, ki je danes prejel dva dopisa. V prvem mu vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko očita dopise funkcionarjev, ki nanj mečejo »zelo čudno luč«. Opominja ga, da je pri vsaki zadevi, ki se je nanašala na morebitno sporno ravnanje kakšnega poslanca (tudi v preteklosti), imel zelo veliko povedati o njegovi etični drži, ob tem pa je zanimivo, da svojega neetičnega ravnanja, ko je poleg funkcionarskega nadomestila dobro služil tudi kot domnevno brezposelna oseba, sploh ne omenja.

image
a:1:{s:11:"description";s:71:"Virant na Tankove očitke odgovarja, da gre za dokaj nepomembno zadevo.";}

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko.

Nadaljuje s pismom Ivana Vogrina, ki so ga prejeli 9. januarja in se nanaša na ponarejeno dokumentacijo o nudenju strokovne pomoči in svetovanju poslancem DL: »Je pa pomenljivo, da so v zvezi s to prijavo umanjkale vaše izjave o etiki v politiki in ugledu DZ.« Pismo je prejela tudi protikorupcijska komisija, njenega javnega odziva na to pa še ni bilo.

Zakaj se ni odzval?

Vprašuje ga, ali je v času predsedovanja DZ prejel kakšen dopis ali poziv za ponovno proučitev veljavnega zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZintPK), saj naj bi bil ta protiustaven in neustrezen. Tanka zanima, kdo mu je te dopise poslal in zakaj se ni odzval, saj da je s tem zavestno onemogočil urejanje zaznanega velikega problema, ki se nanaša na varstvo pravic funkcionarjev v postopkih KPK. »Edini organ, ki je po ZintPK nadzorni organ tej komisiji, je namreč DZ,« še opozarja.

Očita mu še eno nepravilnost: protikorupcijska komisija letnega poročila za leto 2011 DZ ni posredovala v roku, Virant pa je bil na to večkrat opozorjen in ni ukrepal.

Je zlorabil položaj?

Drugo pismo je prišlo od Igorja Jurišiča, predsednika SMS – Zelenih LO Ruše, ki se vprašuje, ali je Virant zlorabil položaj predsednika DZ. »Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič se je namreč odločil, da bo o poročilu protikorupcijske komisije predhodno seznanil predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in predsednika Državnega zbora RS Gregorja Viranta, ki sta oba tudi zavezanca, ki ju je komisija v svojem poročilu obravnavala. Prav predsednik DZ in DL Gregor Virant pa je javnost o stališčih glede omenjenega sporočila seznanil le dve uri po tistem, ko je poročilo javnosti tudi uradno predstavila protikorupcijska komisija.«

Kovanje političnega dobička

Klemenčiču in Virantu zato postavlja vprašanje, ali gre v primeru, ko Virant informacijo o preiskavi KPK zaradi svoje funkcije predsednika DZ dobi bistveno prej, potem pa jo komentira tudi kot prvak DL, za zlorabo informacije in zlorabo instituta predsednika DZ. »In ali ni morda Gregor Virant zlorabil svoje funkcije zato, da je skoval politični dobiček kot predsednik stranke? Je takšno ravnanje sploh etično sprejemljivo?«

Deli s prijatelji