ZA VRTOGLAVICO

VIDEO: Pogled skozi oči reševalcev: Tako rešujejo druge in tudi tvegajo

Objavljeno 23. avgust 2015 17.14 | Posodobljeno 23. avgust 2015 17.14 | Piše: B. F.

Ste se kdaj vprašali, kako se počutijo reševalci in kako tisti, ki so jim najbližji? Film je bil posnet s kamerami, nameščenimi na helikopter in čelade, med pravimi akcijami.

Marsikomu bi se ob takšnem pogledu zvrtelo v glavi.

Ob petkovem treningu za naš jubilejni pohod Sto žensk na Triglav smo sodelujočim ob predstavitvi Letalske enote policije Roberta Sušnja, direktorja urada za policijske specialnosti, prikazali film, ki je bil posnet s kamerami, nameščenimi na helikopterju in čeladah gorskih reševalcev, med pravimi in ne simuliranimi gorskimi akcijami reševanja.

Večina je ob tem ostala brez besed, sploh po tistem, ko jim je izkušeni stari maček letalskega reševanja in načelnik komisije za letalstvo pri Gorski reševalni zvezi Slovenije Toni Smolej povedal, da ima sam po vseh teh letih gorskega reševanja še vedno ob izstopu iz helikopterja, ko je pripet le na eni jeklenici, srčni utrip okoli 190 udarcev na minuto.

V letošnjem letu je helikopter posredoval v gorah že 127-krat (lani v vsem letu 133-krat), tudi danes je reševalna posadka že v zraku, v Severni triglavski steni so reševali tri zaplezane plezalce, ki so bivakirali čez noč. In verjamemo, da bo današnjo nedeljo še poletel po gornike, ki potrebujejo pomoč.

Toda ali ste se kdaj vprašali, kaj lahko sami naredite za izognitev težavam, ki vas lahko presenetijo v gorskem svetu? Ali upoštevate osnovna pravila za varno hojo v gorah, uporabljate razpoložljive vire informacij za pripravo na turo in imate s seboj vso potrebno opremo, predvsem pa okrepčila, prvo pomoč in dovolj časa? Ste odgovorni do sebe? Ste se kdaj vprašali, ali imajo dekleta in fantje, ki gredo velikokrat v nemogočih, za življenje nevarnih razmerah na pomoč sočloveku v gore, doma te, ki jih imajo radi in jih pričakujejo?

Gora je osvojena, ko ste živi, zdravi in zadovoljni nazaj v dolini, nikakor pa še ne na vrhu! 

Deli s prijatelji