PRAZNIK

Veliki šmaren: Franc Rode na Blejskem otoku

Objavljeno 15. avgust 2014 09.54 | Posodobljeno 15. avgust 2014 09.54 | Piše: STA, T. L.

Na dan Marijinega vnebovzetja bodo zaživela romarska središča.

Kardinal Franc Rode

LJUBLJANA – Na današnji dan Marijinega vnebovzetja, imenovan tudi veliki šmaren, ki je dela prost dan, bodo po vsej državi zaživela romarska središča. Največ ljudi pričakujejo na Brezjah, ki so s tamkajšnjo baziliko in podobo Marije z Jezusom v naročju osrednje slovensko romarsko središče, množičen obisk je pričakovati tudi v drugih krajih, povezanih z Marijo.

Osrednje dogajanje na Brezjah bo ob 10. uri, ko bo tam maša, ki jo bo vodil apostolski administrator ljubljanske nadškofije Andrej Glavan. K maši so poleg vernikov povabljeni tudi predstavniki družbeno-političnega življenja in diplomatskega zbora.

V baziliki na Ptujski Gori, kjer je osrednje štajersko romarsko središče, bo maševal provincial Milan Kos, v cerkvi Marijinega vnebovzetja na Zaplazu, osrednjem dolenjskem romarskem središču, pa generalni vikar Božidar Metelko.

V petrovški baziliki, osrednjem romarskem središču škofije Celje, bo mašo vodil celjski škof in apostolski administrator mariborske nadškofije Stanislav Lipovšek, v Turnišču, osrednjem romarskem središču murskosoboške škofije, pa murskosoboški škof Peter Štumpf. Na Sveti Gori, osrednjem romarskem središču škofije Koper, bo mašo daroval koprski škof Bizjak.

Kardinal Franc Rode bo maševal v Marijini cerkvi na Blejskem otoku.

Na dan Marijinega vnebovzetja, ki je v Sloveniji dela prost dan, katoliški verniki praznujejo versko resnico o Marijinem vnebovzetju, ko je bila s telesom in dušo vzeta v nebeško slavo, navajajo v Slovenski škofovski konferenci. Katoliška cerkev s praznovanjem tega praznika poudarja tudi dostojanstvo in poklicanost vsake žene.

Za praznik, ki mu pravijo tudi velika maša, so pri nas značilna romanja v številna Marijina svetišča, na ta dan pa pri nas pri vseh mašah obnovijo posvetitev slovenskega naroda Mariji.
 

Deli s prijatelji