ANKETA

Večina Slovencev bo dopustovala na Hrvaškem

Objavljeno 17. junij 2011 17.07 | Posodobljeno 17. junij 2011 17.19 | Piše: A. L.

Za dopust Slovenci zapravimo v povprečju 541 evrov

Fotografija je simbolična.
LJUBLJANA – Poleti se bo na potovanje z vsaj eno nočitvijo odpravilo 49 odstotkov Slovencev, od tega se jih bo 33 odstotkov odpravilo na potovanje z več kot tri do največ 13 nočitvami. Dobra polovica anketirancev, 55 odstotkov, namerava dopustovati na Hrvaškem, medtem ko jih bo v Sloveniji počitnikovalo 19 odstotkov.

Porabili bodo približno enako denarja

Večina anketirancev (66 odstotkov) ocenjuje, da bo na počitnicah preživela približno enako časa kot lani. Prav tako jih večina (63 odstotkov) ocenjuje, da bo letos za počitnice namenila približno enak znesek denarja kot v enakem obdobju lani, kaže anketa Slovenske turistične organizacije (STO).

Motiv? Počitek in sprostitev

Glavni motiv potovanja je za 76 odstotkov vprašanih počitek in sprostitev, za osem odstotkov ogledi naravnih in kulturnih znamenitosti, za štiri odstotke obisk sorodnikov in prijateljev, za tri odstotke obisk zdravilišč, za tri odstotke šport in rekreacija ter ravno tako za tri odstotke ogledi mest, prestolnic.

Na potovanju šport in rekreacija

Počitnikovanje bodo anketiranci izkoristili zlasti za počitek in sprostitev (78 odstotkov). Več kot polovica, 56 odstotkov, namerava počitniške dneve izkoristiti za šport in rekreacijo ter 44 odstotkov za zabavo. Najmanjši delež bo namenjal čas sprostitvi v centrih za dobro počutje (14 odstotkov) in ogledom športnih prireditev (11 odstotkov).

Osrednjeslovenska regija bolj potuje

Na potovanje bodo prej odšli mlajši z višjim dohodkom in tisti iz večjih mest v osrednjeslovenski regiji. Več dni kot lani namerava dopustovati 16 odstotkov anketirancev, manj pa 17 odstotkov. Večina, 74 odstotkov, bo za organizacijo in potek svojih počitnic poskrbela sama, medtem ko s turistično agencijo potovanje načrtuje 24 odstotkov anketirancev.

Za dopust v povprečju

Znesek, ki ga bodo porabili za potovanje ne glede na njegovo dolžino v povprečju na osebo znaša 541 evrov. Predvideni znesek porabe narašča z dolžino potovanja. Povprečna predvidena poraba je pri anketirancih, ki bodo počitnikovali s turistično agencijo, 562 evrov, anketiranci, ki bodo za organizacijo in potek svojih počitnic poskrbeli sami, pa nameravajo v povprečju potrošiti 545 evrov.

Desetina nima časa za dopust

Večina, 59 odstotkov, se na potovanje z vsaj eno nočitvijo ne bo odpravila zaradi nezadostnih finančnih sredstev. Pomanjkanje časa je kot razlog nepotovanja navedlo 11 odstotkov, 10 odstotkov se jih na potovanje ne bo odpravilo, ker za to nimajo želje, enak odstotek pa zaradi zdravstvenih težav, bolezni.
V raziskavi je sodelovalo 856 anketirancev oziroma 419 anketirancev, ki se bodo v obdobju junij–avgust odpravili na potovanje ali izlet (bodisi zasebno bodisi poslovno) z vsaj eno nočitvijo.
Deli s prijatelji