NA KOŽO

Več denarja za slabše storitve

Objavljeno 04. december 2017 11.15 | Posodobljeno 04. december 2017 11.20 | Piše: Matej Lahovnik

Kje in zakaj?

Vprašanje, ali je javni sektor v Sloveniji prevelik oziroma predrag, je povezano z razmerjem med kakovostjo storitev, ki nam jih ponuja, in dajatvami, ki jih zanje plačujemo. V času Cerarjeve vlade se je število zaposlenih v javnem sektorju povečalo za več kot šest tisoč. Kje in zakaj? Prebivalstvo Slovenije se stara, in če bi se povečalo predvsem v dejavnosti zdravstvenega varstva in oskrbe starejših, bi to lahko razumeli. Težava pa je, da se je najbolj povečalo na ministrstvih in v organih ministrstev v sestavi, kjer je že 28.308 zaposlenih ali kar za 8,9 odstotka več kot julija 2015. Število zaposlenih na ministrstvu za javno upravo se je v zadnjih dveh letih povečalo za kar 230 oziroma skoraj podvojilo. Zato se lahko upravičeno sprašujemo, katere so pravzaprav prioritete v Sloveniji!

Podatki namreč kažejo, da se je stanje na področju javnih storitev v zadnjih treh letih najbolj poslabšalo prav na področju, ki je za kakovost življenja ljudi najpomembnejše, zaposlovalo pa se je največ na drugih področjih. Preživetje rakavih bolnikov je tako na primer v Sloveniji slabše od evropskega povprečja tudi zato, ker primanjkuje sredstev in kadrov za celostno oskrbo bolnikov. Če upoštevamo, da v Sloveniji vsako leto za rakom zboli več kot 13.000 ljudi, stanje še toliko bolj vzbuja skrb.

Nič manj skrb vzbujajoči niso rezultati revizije delovanja ministrstva za zdravje, ki jo je izvedlo računsko sodišče in se je nanašala na obravnavo problematike raka prostate v zadnjih treh letih. Rak prostate je pri moških v Sloveniji drugi najpogostejši takoj za rakom pljuč. Čakalne dobe za zdravljenje raka prostate pa se, kljub pogostosti tega obolenja, pri nas podaljšujejo. Podatki tudi kažejo, da bi morali za izboljšanje zdravstvene oskrbe na primarni ravni takoj dodatno zagotoviti 30 milijonov evrov. Temeljni problem pri nas torej ni absolutna velikost javnega sektorja, ampak napačna razporeditev sredstev znotraj njega. Povečuje se predvsem birokracija, medtem ko imamo primanjkljaj na življenjsko pomembnih področjih. Zato za več denarja dobimo slabše storitve.


Upravičeno se lahko sprašujemo, katere so pravzaprav prioritete v Sloveniji.

 

Deli s prijatelji