BEGUNSKA KRIZA

V Dobovo danes prispelo okoli 3300 beguncev

Objavljeno 31. oktober 2015 18.00 | Posodobljeno 31. oktober 2015 18.00 | Piše: E. C., STA

Iz Hrvaške so prispeli trije vlaki.

LJUBLJANA – Na mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova so danes iz Hrvaške prispeli trije vlaki s skupno 3300 begunci, ki so jih policisti po opravljenih postopkih in oskrbi pospremili naprej proti Šentilju. Od tam sta dopoldne odšli dve večji skupini beguncev v Avstrijo, kjer pa je medtem potekal shod zagovornikov zaprtja avstrijske meje.

DOBOVA
Na mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova so danes iz Hrvaške prispeli trije vlaki s skupno 3300 begunci, zadnji vlak je pripeljal okoli 11. ure. Po opravljenih registracijskih postopkih ter zdravstveni in humanitarni oskrbi so tujci z vlaki in avtobusi v spremstvu policistov nadaljevali pot proti Šentilju.

V sprejemnem centru v Dobovi je trenutno še 790 tujcev. Ostale so z avtobusi prepeljali v namestitvena centra Petišovci in Dolga vas, so za STA pojasnili na Policijski upravi Novo mesto.

BREŽICE
Sprejemni center Brežice je od četrtka zvečer večinoma prazen, v njem je le še nekaj posameznikov. Ti čakajo na svojce, ki so v bolnišnični oskrbi.

Kot so sporočili iz humanitarnega društva Adra, so njihovi prostovoljci po 14 dneh nenehne prisotnosti na terenu danes prvič dežurni od doma, v pripravljenosti je ekipa za hiter odziv. Na lokaciji v Dobovi na območju nekdanje tovarniške hale družbe Beti, ki so jo primarno oskrbovali, namreč že dva dni ni beguncev. Čas, ko so centri na Brežiškem prazni, prostovoljci in delavci izkoristijo za čiščenje in razkužitev prostorov.

RIGONCE
Mejni prehod Rigonce so v sredo odprli, na tamkajšnji zeleni meji od srede ni bilo prebežnikov.

ŠENTILJ
V nastanitvenem centru v Šentilju je bilo zjutraj okoli 3600 tujcev, ki so čakali na sprejem pri avstrijskih varnostnih organih. Dopoldne sta nato proti Avstriji odšli dve skupini s po 1000 migranti, z vlakom iz Dobove pa je ob 12.20 v Šentilj prispelo 1175 migrantov. Okoli 13. ure je bilo tako v nastanitvenem centru Šentilj nekaj več kot 2600 oseb, so sporočili iz Policijske uprave Maribor.

V Šentilju je danes predviden tehnični prevzem novega železniškega postajališča bliže nastanitvenemu centru za begunce. Predvidoma od nedelje zjutraj naprej migranti tako ne bodo več pešačili skozi naselje, temveč jih bodo vlaki pripeljali v neposredno bližino nastanitvenega centra.

GORNJA RADGONA
V nastanitvenem centru v Gornji Radgoni je bilo zjutraj 1032 migrantov, od katerih so se prvi proti Avstriji, kjer so jih sprejeli avstrijski varnostni organi, odpravili okoli 9. ure. Opoldne je bilo v nastanitvenem centru v Gornji Radgoni 482 beguncev.

LENDAVA
V nastanitvenem centru v Lendavi je bilo opoldne 628 migrantov.

VRHNIKA, LOGATEC, CELJE
V teh nastanitvenih centrih po podatkih policije opoldne ni bilo oseb.

SREDIŠČE OB DRAVI, GRUŠKOVJE
V teh sprejemnih centrih danes ni bilo migrantov.

Deli s prijatelji