BRANJE Z OBRAZA

Usoda 
je zapisana na obrazu

Objavljeno 03. februar 2013 11.44 | Posodobljeno 03. februar 2013 11.45 | Piše: Primož Škerl

Obraz je kot zemljevid, ki kaže življenjsko pot, pravi Manja Potočnik, ki se ukvarja s starodavno kitajsko veščino branja z obraza.

S starodavno veščino se je prvič srečala v Maleziji. Foto: Mitja Kobal

Ste kdaj pomislili, da vas na skrivaj opazuje nekdo, ki zna z vašega obraza razbrati veliko podrobnosti in skrivnosti? Branje z obraza je starodavna kitajska veščina, pojavila se je v obdobju Rumenega cesarja pred približno pet tisoč leti. Tovrstni mojstri so bili zelo cenjeni, saj so, denimo, na cesarskem dvoru lahko razbirali namene podanikov. Najbrž ni naključje, da se veda uveljavlja tudi v času moderne tehnologije in izkrivljenih človeških odnosov.

Notranjost se zrcali navzven

V Sloveniji se s tem ukvarja le peščica ljudi, med njimi je Manja Potočnik. »Branje z obraza se pojavlja v tradicionalnih kitajskih spisih o medicini. Poudarek je na zdravju, saj se na obrazu vidijo določene značilnosti notranjih organov. Naše notranje dogajanje se zrcali navzven. Obraz je kot zemljevid, kaže življenjsko pot, je tudi najboljše sredstvo za diagnostiko,« pojasni Potočnikova. Leta 2010 se je v Maleziji prvič srečala z veščino, ki je pri nas še v povojih, obiskala je akademijo za kitajsko metafiziko, ki jo je ustanovil Joe Jap, odtlej pa se nenehno izobražuje in izpopolnjuje, v okviru svojega društva Žad pripravlja tudi seminarje.

Kje bi veščino lahko uporabljali danes, da bi bila čim bolj koristna? »Veda je na vzhodu zelo razvita, pri nas pa bo sčasoma prepoznana kot koristna. Daje nam vedenje o našem zdravju, lahko pa nam pomaga tudi pri izboru primernega partnerja. Premožni Kitajci najemajo mojstre, da opazujejo kompatibilnost partnerjev. Veščina je resna in zahteva poglobljeno znanje. Na obrazu opazujemo prav vse.«

Pomembna je skladnost

Nekaj primerov: velik nos pomeni večjo samostojnost in lastno vrednost, vendar mora imeti podporo vsaj še dveh delov obraza, recimo ličnice, čela, brade ali ust. Podolgovata guba na levi strani, ki gre prek ličnice, bi lahko pomenila, da je čas, da se človek umiri, kajti jetrna energija se je izčrpala.

»Poglavitni namen branja z obraza je, da ljudje spremenimo navade in način razmišljanja. To se bo poznalo na obrazu. Vsaka guba pomeni zamrznjeno življenjsko energijo, neki dogodek. Vodoravne pomenijo, da smo se nekaj naučili, navpične, da se še nismo. Veliko podatkov dobimo ob pogledu na obe polovici obraza: desna izraža intimo, čustvovanje, na levi pa se vidi, kako se odražamo navzven, torej v družbi, službi ipd. Obe polovici morata biti usklajeni.«

Veščina je dobrodošla tako iskalcem zaposlitve kot delodajalcem, vsi lahko z njo že na prvi pogled ugotovijo, s kom imajo opravka. Visoko čelo imajo misleci, tisti s poudarjenim srednjim delom obraza so praktični, če pa izstopa spodnji del, gre za ljudi z občutki, intuicijo in s čutenjem. A tako preprosto vendarle ni, slušatelje o tem poučijo tudi na uvodnih seminarjih, kjer dobijo vpogled v vedo. V društvu načrtujejo nadaljevalne in specialistične seminarje.

Deli s prijatelji