MENJAVA

UKC Ljubljana: krivdno razrešenega Kopača bo zamenjal Aleš Šabeder

Objavljeno 13. december 2017 19.07 | Posodobljeno 13. december 2017 19.13 | Piše: STA, M. U.

Strokovna direktorica Marija Pfeifer zapušča funkcijo v začetku januarja, saj se bo takrat upokojila.

UKC Ljubljana.

LJUBLJANA – Svet UKC Ljubljana je danes krivdno razrešil generalnega direktorja Andraža Kopača in za v. d. generalnega direktorja imenoval Aleša Šabedra, je po seji sveta povedal predsednik sveta Jože Golobič. Strokovna direktorica Marija Pfeifer pa zapušča funkcijo v začetku januarja, saj se bo takrat upokojila. Po odločitvi sveta UKC, ki mu mora dati soglasje še vlada, se Kopač razreši s funkcije s 1. januarjem prihodnje leto. Kot je dejal Golobič po seji sveta, jih je Kopač seznanil z odgovorom na predlagano razrešitev, a jih ni prepričal. Kaj konkretno so očitali Kopaču, Golobič tudi danes ni želel pojasniti, saj da bodo razloge navedli v sklepu o razrešitvi. Je pa dejal, da so razlogi »generalno znani že od prej«.

Glede Pfeiferjeve je svet UKC sklenil, da jo zaradi prenehanja delovnega razmerja razreši 3. januarja 2018. Takrat namreč Pfeiferjeva izpolni pogoje za upokojitev. Po besedah Golobiča danes niso razpravljali o razlogih, zakaj so predlagali krivdno razrešitev Pfeiferjeve, saj bi bilo to neproduktivno in želijo prispevati k umiritvi razmer v UKC. Glede Šabedra je dejal, da je bil izvršni direktor maloprodaje v dveh večjih podjetjih pri nas, ima izkušnje z vodenjem sistemov in izkušnje s pogajanji s sindikati. Na vprašanje, ali se je Šabeder pripravljen potegovati tudi za poln mandat na tem mestu, je Golobič odgovoril, da bi bilo treba vprašati njega. A meni, da se bo prijavil na razpis.

Kopač: Razrešitev je nezakonita, svetu sem predlagal prostovoljen odstop

Kopač trdi, da je bila njegova razrešitev z mesta generalnega direktorja UKC Ljubljana nezakonita. Pred tem je svetu predlagal, da se sam umakne s položaja, ko bi bil imenovan nov generalni direktor. »Nobenega razloga ni za izredne razmere,« je dejal. Na vprašanje, ali bo pravico iskal po pravni poti, je dejal, da ima za to vse možnosti.

Deli s prijatelji