83.000 EVROV

Tako se je Veniger izognil tožbi države

Objavljeno 05. avgust 2014 15.32 | Posodobljeno 05. avgust 2014 15.32 | Piše: STA, A. L.

Neupravičeno so mu izplačali del plače.

Stanislav Veniger.

LJUBLJANA – Ministrstvo za notranje zadeve je generalnemu direktorju policije Stanislavu Venigerju ponudilo v podpis dogovor, po katerem mora poravnati neupravičeno izplačani del plače v neto znesku 8541,22 evra. Kot so pojasnili na ministrstvu, je Veniger dogovor že podpisal, zato zoper njega ne bodo vložili tožbe.

Časnik Delo je že v začetku junija poročal, da so državo nepravilno izplačane plače Venigerju, ko je bil ta napoten v švicarski Center za demokratični nadzor nad oboroženimi silami (DCAF), stale več kot 83.000 evrov. Veniger je v DCAF služboval med septembrom 2008 in septembrom 2012. Portal Podcrto.si, ki ga je navajalo tudi Delo, je do vsote 83.000 evrov prišel s preračunavanji plač, ki jih je Veniger prejemal kot direktor Policijske uprave Celje, od koder je šel v DCAF, in plač, ki jih je prejemal iz švicarskega sklada. Po podatkih portala je Veniger med septembrom 2008 in aprilom 2009 dobil še dodatek v višini 5100 evrov za delo v Ženevi, čeprav je dejansko delal na predstavništvu DCAF v Ljubljani.

5100 evrov vrnil, kaj pa 83 tisočakov?

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je letos ugotovila, da je Veniger vedel oziroma bi moral vedeti, da nezakonito prejema dodatek za delo v tujini, a takrat tega ni nikomur sporočil oziroma ni prostovoljno vrnil dodatka. Veniger je 5100 evrov vrnil šele letos, ni pa želel, tako Podcrto.si, vrniti preostalih 83.000 evrov.

Višje vračilo od 5100 evrov je Veniger zavrnil, ker je menil, da bi z vračilom priznal tudi odgovornost za odločitve, ki niso bile v njegovi pristojnosti in za katere se ne čuti odgovornega, je v ugotovitvah zapisal KPK.

Plačo mora vrniti le za zadnjih deset mesecev

Ministrstvo v odgovoru pojasnjuje, da je v primeru Veniger upoštevalo mnenje direktorata za javni sektor. Nanj se je obrnilo z vprašanjem, ali je kot delodajalec dolžno vložiti tožbo za vračilo preveč izplačane plače, ker soglasja med delodajalcem in javnim uslužbencem ni. Direktorat je v začetku junija pritrdil mnenju KPK, hkrati pa opozoril na novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki je bila takrat še v parlamentarni proceduri. Še isti mesec je nato državni zbor sprejel novelo, ki tako zdaj določa, da mora javni uslužbenec preveč izplačano plačo vrniti le za zadnjih deset mesecev prejemanja previsoke plače. Poleg tega uslužbencu ni treba vrniti več kot dvakratnika plače, ki jo je prejel v zadnjem mesecu dni. Zaradi spremembe zakona mora Veniger tako namesto 83.000 evrov preveč izplačane plače vrniti le 8541,22 evra neto plače.

Deli s prijatelji