CERKEV IN SPOLNE ZLORABE

Stres: Sumov spolne zlorabe nismo pometli pod preprogo

Objavljeno 28. julij 2011 22.19 | Posodobljeno 28. julij 2011 22.19 | Piše: T. L./STA

Pravi, da zoper dva duhovnika teče cerkveni postopek ugotavljanja odgovornosti

Ljubljanska nadškofija prijav suma spolne zlorabe ni pometla pod preprogo

LJUBLJANA – V primerih preiskovanja dveh duhovnikov iz ljubljanske nadškofije zaradi suma spolne zlorabe mladoletnih je bil potek resen in temeljit, predvidene sankcije pa so ostre, zagotavlja ljubljanski nadškof in predsednik Slovenske škofovske konference Anton Stres. Kot poudarja, niso nobene tovrstne prijave pometli pod preprogo in je tudi ne bodo.

Duhovnika že v cerkvenem postopku

Stres je v izjavi za Radio Vatikan in Radio Ognjišče potrdil, da zoper dva duhovnika, o katerih je ta teden poročal časnik Dnevnik, teče cerkveni postopek ugotavljanja odgovornosti.

Kot pojasnjuje, je v obeh primerih imenoval pravnika, v enem celo iz tujine, da bi zagotovil čim bolj objektivno razsodbo. Eden od postopkov se po njegovih besedah v teh dneh končuje, »predvidene so ostre in ustrezne sankcije«. »Razsodba je že prispela in je na stopnji vročitve ter roka za pritožbo, ki traja deset dni,« je dejal nadškof, ki več zaradi nepravnomočnosti sodbe še ne more povedati.

Z mladimi duhovnika nista (več) delala

Po Stresovih pojasnilih gre za dejanja izpred desetih let. Kljub temu pa je, kot pojasnjuje, uvedel preventivne ukrepe in obema duhovnikoma odredil »tako pastoralno delovanje, kjer nista imela nobenih pristojnosti ali nalog za delovanje med mladimi, ki bi lahko bila pretveza za kakršno koli zlorabo«. Delovanje med mladimi jima je bilo tako po njegovih navedbah izrecno prepovedano.

Stres verjame, da so bili lahko zaradi poročil v medijih nekateri starši »vznemirjeni, zaskrbljeni ali ogorčeni, ker so morebiti menili, da so bili njihovi otroci, če so se udeleževali katere od teh dejavnosti, izpostavljeni nevarnosti«. »Osebno sem bil prepričan, da do tega ne more priti, ker sem verjel, da se oba duhovnika držita meja, ki so bile postavljene njunemu delovanju,« je poudaril nadškof in se zaradi morebitnega strahu vsem staršem opravičil.

Stres: Pod preprogo nismo in ne bomo pometali

Kot pravi Stres, vse take pojave odločno zatre in vsem morebitnim storilcem onemogoči delovanje v Cerkvi, pri katerem bi lahko bili mladi izpostavljeni kakršni koli moralni nevarnosti. »Zato smo tudi sprožili te postopke in vsako prijavo jemljemo resno. Nobene nismo pometli pod preprogo in je tudi ne bomo,« je poudaril. Kot pojasnjuje, so ob vsaki prijavi najprej sprožili preiskovalni postopek, nato pa – če je bil sum utemeljen – cerkveni sodni proces.

Deli s prijatelji