ODZIVI

Stres občuduje papeževo odločitev

Objavljeno 11. februar 2013 15.38 | Posodobljeno 11. februar 2013 16.13 | Piše: Mo. S., STA

Kardinal Angelo Sodano je dejal, da je papeževa napoved prišla kot »strela z jasnega«.

Ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres.

VATIKAN, LJUBLJANA – Ljubljanski nadškof Anton Stres je v odzivu na napovedani odstop papeža Benedikta XVI. dejal, da je njegovo dejanje vredno vsega spoštovanja in občudovanja. »Papež Benedikt XVI. razodeva veliko odgovornost, s katero je vedno vodil Cerkev in ji služil,« je za Radio Ognjišče iz Lourdesa poudaril Stres.

Vernike pozval k molitvi

»Zato je to njegovo dejanje vredno vsega spoštovanja in občudovanja in naše velike hvaležnosti za leta, ki jih je služil Cerkvi in nam vsem in tako verodostojno pričeval za Jezusa Kristusa,« je še poudaril in dejal: »V tem trenutku je naša prva dolžnost, da okrepimo svoje molitve zanj in za Cerkev, da bo čim prej dobila novega naslednika svetega Petra, ki bo dostojno nadaljeval delo svojih dveh velikih predhodnikov Benedikta XVI. in blaženega Janeza Pavla II.«

V Vatikanu novega papeža napovedujejo do velike noči.

Monti pretresen, Hollande nima posebnega komentarja

Nemška vlada je papežu, ki je po rodu Nemec, izrazila spoštovanje in hvaležnost. »Nemška vlada ima najvišje spoštovanje do svetega očeta in mu izraža hvaležnost za vodenje Cerkve zadnjih osem let,« je dejal tiskovni predstavnik vlade Steffen Seibert. Nemška kanclerka Angela Merkel je izrekla ob odločitvi papeža dejala: »Če je sam papež po tehtnem premisleku prišel do zaključka, da nima več dovolj moči za opravljanje dolžnosti, si to zasluži moje največje spoštovanje.«

Italijanski premier Mario Monti je medtem v prvem odzivu dejal, da je »zelo pretresen ob tej nepričakovani novici«. Na vprašanje, ali je bil o tem predhodno obveščen, je odgovoril nikalno.

Francoski predsednik François Hollande pa je poudaril, da si odločitev papeža zasluži vse spoštovanje. »Nimam posebnega komentarja k tej odločitvi, ki je vredna spoštovanja in po kateri bo izvoljen novi papež,« je povedal novinarjem.

Britanski premier David Cameron je dejal, da je papež neumorno delal za krepitev odnosov med Veliko Britanijo in Svetim sedežem. »Njegovega obiska v Veliki Britaniji leta 2010 se spominjamo z velikim spoštovanjem in naklonjenostjo. Pogrešan bo kot duhovni vodja milijonov,« je poudaril.

image

Kot strela z jasnega

Kardinal in dekan kolegija kardinalov, pred tem pa dolga leta vatikanski državni tajnik Angelo Sodano je dejal, da je papeževa napoved prišla kot »strela z jasnega«.

Tudi za vrh poljske Cerkve je bila odločitev papeža »veliko presenečenje«. »Papež Benedikt XVI. je zaradi svoje visoke starosti večkrat razmišljal o tem vprašanju, a je imel še dovolj moči, da je dobro opravljal dolžnosti naslednika sv. Petra,« je dejal predstavnik poljske škofovske konference Wojciech Polak.

Glavni izraelski rabin je dejal, da je Benedikt XVI. izboljšal odnose med judovsko in krščansko vero, s čimer je pripomogel k zmanjšanju antisemitizma po svetu. »Med njegovim mandatom so odnosi med glavnim rabinatom in Cerkvijo ter judovsko in krščansko vero postali tesnejši, kar je privedlo do zmanjšanja antisemitskih dejanj po svetu,« je dejal tiskovni predstavnik glavnega rabina Jone Mecgerja.

Deli s prijatelji